Юнкер се среща с Тръмп в опит да деескалира търговския конфликт между САЩ и ЕС

редседателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще се срещне с американския президент Доналд Тръмп във Вашингтон в сряда тази седмица, за да обсъдят търговски въпроси.

Визитата цели да облекчи споровете от последните месеци, но ЕС е готов да отвърне, ако САЩ наложат мита на европейските автомобили, коментира наскоро еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом, която ще пътува заедно с Юнкер.

На 1 юни Вашингтон въведе мита върху стоманата и алуминия и заплашва да ги разпростре и върху автомобилната индустрия. Износът на стомана и алуминий от ЕС за САЩ бе на стойност 6.4 млрд. годишно. Износът на автомобили и автомобилни части е на стойност 51 млрд. евро годишно.

"Заедно с държавите-членки подготвяме списък с балансиращи мерки. И ясно показахме това на американските си партньори", заяви Малмстрьом. ЕС вече наложи мита на стоки на стойност 2.8 млрд. евро от САЩ – от бърбън до мотоциклети.

"Целта на председателя Юнкер е да установи добри отношения и да види как може ситуацията да деескалира, да се опазим от влошаването ѝ и да прецени дали има формат, в който тези въпроси да бъдат обсъждани", каза още Малмстрьом. "Не отиваме да преговаряме за нищо."

В типичния си стил Тръмп вече заплаши, че ако Юнкер не предложи големи търговски отстъпки при посещението си във Вашингтон идната седмица, Европа трябва да очаква "огромно възмездие".

Германската индустрия предупреди вчера, че митата, с които Тръмп заплашва, могат да навредят и на САЩ. "Тарифите, оправдани с националната сигурност, трябва да бъдат забранени", каза директорът на индустриалната асоциация BDI Дитер Кемпф в интервю за "Велт ам Зонтаг".

Германската автомобилна индустрия дава работни места на повече от 118 хил. души в САЩ и 60% от продукцията им е за износ. "Европа не трябва да се оставя да бъде изнудвана", подчерта той.

Германският икономически министър Петер Алтмайер изрази надежда да се намери решение и за двете страни.

(източник: Дневник)