Юнкер: Напредъкът на Македония от последните месеци е забележителен

Много са важни отношенията със съседите - България, с която беше подписан договор за приятелство и с Гърция

Снимка: European Commission

Снимка: European Commission

Напредъкът на Бившата югославска република Македония (БЮРМ) от последните месеци е забележителен, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на съвместна пресконференция с македонския премиер Зоран Заев, съобщи БТА.

"Много сме доволни от работата на премиера Заев досега. Бихме искали да насърчим страната да продължи по този път. Много са важни отношенията със съседите - с България, с която беше подписан договор за приятелство и с Гърция. Очакваме започналият процес на реформи да продължи - в специалните служби, правосъдната система и обществена администрация. Всички държави от Западните Балкани имат европейска перспектива, в следващите месеци ще оценим как да продължим с всяка от тях", добави той.

Юнкер каза още, че наскоро е бил в... "Македония", но смутено се поправи, че е бил "в Скопие", тъй като официално ЕК и нейните представители използват БЮРМ, когато говорят за Македония.

Еврокомисарят по политиката на съседство Йоханес Хан заяви, че ако необходимите мерки бъдат предприети от правителството в Скопие в близките месеци, ЕС може да премине към следващата фаза и да даде безусловна препоръка за начало на преговорите за присъединяване. "Това зависи от изпълнението на обещанията за реформи. Това е постижимо, ако всички в страната подкрепят изпълнението на тези задачи и осигурят възможно най-широко съгласие. Това е моят съвет, това е национална задача", добави Хан.

Премиерът Заев изрази очакването разширяването на ЕС да включва неговата страна. "Правителството постига напредък в работната си програма. Приятелството, изградено в последните месеци със съседите, показва вярата ни, че само така бихме се доближили до целите си за присъединяване към ЕС", допълни той.