Юнкер лети за Вашингтон за среща с Тръмп

Предвидено е двамата да обсъдят на 25 юли "задълбоченото сътрудничество" между ЕС и САЩ

Жан-Клод Юнкер

Жан-Клод Юнкер

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще пътува до Вашингтон на 25 юли за среща в Белия дом с президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщи ЕК.

Двамата ще обсъдят "задълбоченото сътрудничество" между ЕС и САЩ в широк кръг от въпроси, включително външната политика, сигурността, борбата с тероризма, енергийната сигурност и икономическия растеж, посочва dir.bg. Юнкер и Тръмп ще разискват подобряването на двустранната търговия и укрепването на икономическото сътрудничество, се посочва в съобщението.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви преди два дни в интервю за американската телевизия Си Би Ес, че гледа на Европейския съюз като на враг заради търговската му политика и нападна Германия, която по думите му е "вдигнала бяло знаме пред Москва".

"Мисля, че имаме много неприятели. Мисля, че ЕС е неприятел, имайки предвид как постъпват с нас в търговията. На човек не би му и хрумнало за ЕС, но те са неприятел", каза Тръмп в интервю от своя голф-клуб в Шотландия, преди да замине за Хелзинки.

"Русия е неприятел в някои аспекти. Китай е неприятел икономически. Със сигурност те са неприятели. Но това не значи, че са лоши. Означава, че са ни конкуренти", поясни президентът, като добави, че има "голям проблем с Германия", имайки предвид сделката за газопровода с Русия.

"Предполага се, че воюваш заради някого, а този някой дава милиарди долари на онзи, от когото го пазиш. Има много гняв заради факта, че Германия плаща на Русия милиарди долари". "Мисля, че това е много лошо нещо за Германия. Какво, те да не би да развяват бяло знаме?", заяви Тръмп.