Йога не е само гъвкавост

За някои от ползите за здравето вероятно дори не бихме предположили

Предимствата на йогата надхвърлят далече усъвършенстването на гъвкавостта. Йога носи много повече ползи за здравето, отколкото смятаме. За някои от тях вероятно дори не бихме предположили, но са факт.

Кои са те?

Облекчава болките в гърба

Ако ви боли гърбът, най-доброто, което можете да направите, е да практикувате йога, вместо да лежите на дивана. От лежането гърбът ще ви заболи още повече.

Упражненията при йога доказано помагат на хора с хронични болки в гърба заради системното коригиране на стойката, позата на тялото и увеличаване на гъвкавостта.

Мускулите на гърба и корема също се стягат, което позволява те да „носят“ товара на тялото по-качествено. Така болките отшумяват, а тонусът се покачва. Стресът намалява, а вие се чувствате прекрасно.

Предотвратява остеопорозата

Достатъчни са около 15 минути на ден, прекарани в йога практики, за да намалите драстично рисковете от поява на остеопороза с напредване на възрастта.

Изследванията показват, че хората, практикуващи йога още на млади години, показват много по-ниски рискове от отключване на заболяването след 50-годишна възраст. Йога помага за усвояване на минералите и хранителните вещества, необходими за увеличаване на костната плътност, като по този начин организмът ви става по-малко податлив на възможни здравословни рискове, свързани с опорно-двигателния апарат.

Ще запазите гъвкавостта на тялото си до дълбоки старини.

Само след 8 седмици редовно практикуване се подобрява подвижността и гъвкавостта с 35%.
И да, отслабвате, стягате тялото и мускулите ви по красив и приятен начин, без много пот.

Резултатът – засилен имунитет, повишена жизненост и забавяне на процесите на стареене!

Помага на сърдечносъдовата система

Йогата има подобни на кардиото ползи за сърдечносъдовата система. Тя помага за намаляването на холестерола и триглицеридите в кръвта, така опасни за кръвоносните съдове.

Йога помага още за нормализиране стойностите на кръвното налягане, понижаване на сърдечния ритъм, а като прекрасен бонус към всичко това идва- и регулирането на телесното тегло. С йога практики всеки ден ще намалите мастната си тъкан неколкократно.

Ще успокоите ума си и ще станете по-концентрирани.

Това ще се отрази на работата ви, на взимането на бързи и правилни решения. Ще можете с лекота да правите няколко неща дори едновременно и да преодолявате трудностите в живота. Задържайки в позите за баланс и концентрация, ще развивате и засилвате тези усещания, ще се докоснете до вътрешния си мир и ще отпуснете нервите. Умът и тялото не са отделни единици. На всеки умствен възел съответства физически, мускулен, и обратно. Така че практикувайки програма от асани и релаксация, ще станете по-спокойни, балансирани и пречистени.

Ще изгоните стреса

Може би най-честата причина да се обърнем точно към йога. 

Ще развиете положителните ви качества

Постоянство, добронамереност, самоувереност, дисциплина, обич, равновесие, приятелство, пълноценност, ентусиазъм, успех, отдаденост, спокойствие… Хората около вас – семейство, приятели, роднини, познати също ще са много доволни от общуването с вас, защото ще усетят положителната промяна в отношенията ви.

Дишането ви ще се подобри

Дишайте дълбоко и ще се изпълните с живот! Ще се научите как да дишате правилно, ще увеличете капацитета на белите си дробове и ще се изморявате по-трудно. 

Практиката на йога може да подобри качеството ви на живот във всяко едно отношение. Ще ви помогне да разгърнете творческия си потенциал. Да се вгледате в себе си и да станете такъв, какъвто искате да бъдете.