Явор Куюмджиев: Руският газ така или иначе ще стигне до Европа

Българският национален интерес трябва да бъде защитен, заяви енергийният експерт

Явор Куюмджиев

Явор Куюмджиев

„България и Русия повече от 1000 години близки и тесни отношения. При всички изследвания над 60% от българите заявяват, че са по-скоро русофили. Смятам, че икономически сме свързани с Русия по много причини, включително и енергийна. Без да отменяме членството си в ЕС, трябва да поддържаме много близки отношения с Русия. Основателят на ЕС Валери Жискар д'Естен е казал, че Европа се простира от Брест до Владивосток. Вижте другите източноевропейски страни как си търгуват с Русия, но са членки на ЕС”. Това коментира Явор Куюмджиев, енергиен експерт, бивш зам.-министър на икономиката и енергетиката, от БСП в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.  

„Винаги съм твърдял, че газовият хъб „Балкан” не е хъб по никакъв начин. Българският национален интерес трябва да бъде защитен. Трябва да имаме газ от различни източници и трябва да го направим”, заяви още Куюмджиев. „Руският газ така или иначе ще стигне до Европа”.

Той коментира и бъдещето на АЕЦ „Белене”.

„Ще я строи този, който спечели търга. Обявен е търг. Моето мнение е, че трябва да е този, който е доставил оборудването, който го е произвел - той трябва да е”, заяви Куюмджиев.