Япония се въоръжава с два самолетоносача и изтребители Ф-35Б заради "нарастващото военно влияние на Китай"

Ще бъдат закупени 42 стелт самолета, предпочитани са изтребителите Ф-35Б, както и купуване на 105 изтребителя Ф-35А

Японското правителство одобри петгодишен план в областта на отбраната, който предвижда въвеждането във въоръжение на два самолетоносача за пръв път след края на Втората световна война, предаде Франс прес, цитирана от Новини.бг.

Япония оправдава това решение с нарастващото военно влияние на Китай в региона, отбелязва агенцията. 

Предвижда се два хеликоптероносача да бъдат модифицирани за приемане на изтребители Ф-35Б, които да извършват къси излитания и кацания. 

Това обаче няма да са класически самолетоносачи, доколкото изтребителите няма да да постоянно базирани на тях, а ще се ползват само при отбранителни операции, посочи японското правителство. То подчерта, че Япония не планира да притежава самолетоносачи от нападателен тип, които биха превишили допустимото от конституцията въоръжение. 

Предвижда се и през следващото десетилетие да бъдат закупени 42 стелт самолета, които да са съвместими с тези кораби, като предпочитани са изтребителите Ф-35Б, както и купуване на 105 изтребителя Ф-35А. 

Правителството изтъкна, че целта е да се даде повече оперативна гъвкавост на японската армия заради заплашителните действия на Китай, който редовно праща свои кораби около необитаеми острови в Източнокитайско море, за които Пекин и Токио водят териториални спорове. 

"Необходимо е да развием истински ефикасни отбранителни способности вместо само да разширяваме съществуващите", се казва в правителствения план. 

Японската конституция предвижда въоръжените сили на страната да са с чисто отбранителен характер. 

Японската армия наброява 250 000 души. Петгодишният план за отбрана предвижда и мерки за киберсигурността и космическото наблюдение. Бюджетът му до март 2024 г. е около 215 милиарда евро. 

Китай изрази пред Япония своето недоволство и противопоставяне на тези планове и я призова да се придържа към чисто отбранителна военна политика, заяви говорителка на китайското външно министерство. 

Китай е с втория най-голям военен бюджет в света след САЩ. Той има един действащ самолетоносач, а втори е във фаза на изпитания, отбелязва Франс прес.