Японец е първият спортист с положителна допинг проба в Пьонгчанг

В положителната проба на Саито е открит забраненият диуретик ацетазоламид. Той действа като маскиращ агент

Кей Саито (вляво)

Кей Саито (вляво)

Кей Саито е първият изключен спортист от зимните олимпийските игри в Пьонгчанг заради употреба на допинг. Спортният арбитражен съд (КАС) потвърди, че 21-годишният японец е със спрени състезателни права, докато не приключи разследването.

В положителната проба на Саито е открит забраненият диуретик ацетазоламид. Той действа като маскиращ агент, който прикрива употребата на вещества, подобряващи представянето.

Саито, който е част от японския отбор в шорттрека, е напуснал доброволно олимпийското село. Състезателят твърди, че е невинен.

"Шокиран съм, тъй като никога не съм се опитвал да вземам допинг. Никога не съм вземал стероиди, така че няма нужда да прикривам нещо. Искам да докажа невинността си, но не искам това да повлияе на отбора, затова приемам решението", каза Саито.

Водачът на японската олимпийска делегация Ясуо Саито потвърди, че и втората проба на 21-годишния състезател е положителна. Спортистът трябваше да участва днес в квалификациите в отборната надпревара на 5000 м в шорттрека, които ще се проведат от 13.32 часа българско време.