Удостояват Ян Енглерт с почетното звание Доктор хонорис кауза на НАТФИЗ

Той е известен и като преподавател по актьорско майсторство

Ян Енглерт, изиграл отец Ередия във филма на Въло Радев "Осъдени души"

Ян Енглерт, изиграл отец Ередия във филма на Въло Радев "Осъдени души"

Известният преподавател по актьорско майсторство и театрален режисьор проф. Ян Енглерт, познат на българската публика като изпълнител на главната мъжка роля (на отец Ередия) във филма на Въло Радев "Осъдени души" (1975), ще бъде удостоен с почетното звание Доктор хонорис кауза на Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов".

Церемонията ще се състои на 23 март (събота) от 10 ч. на сцената на кино "Одеон". След официалната част проф. Енглерт ще проведе в НАТФИЗ майсторски клас за студентите, преподавателите на академията и специалните гости на събитието. Проявите са организирани с подкрепата и съдействието на Полския институт в София и Българската национална филмотека.

Ян Енглерт (роден 1943 г.) е един от най-изявените полски актьори и театрални режисьори. Той дебютира на 14-годишна възраст във филма на Анджей Вайда "Канал". През 1964 г. завършва Държавното висше театрално училище "Александер Зелверович" във Варшава (в момента Театрална академия) и същата година дебютира на сцената на Съвременния театър. Той е изпълнител на над 100 филмови и театрални роли, за които получава много престижни отличия, включително и наградата за мъжка роля (на отец Ередия) на VI международен кинофестивал във Варна. Ян Енглерт е смятан от своите колеги за работохолик и човек, който се посвещава изцяло на работата си. В годините 1981-1987 е декан на Факултета по актьорско майсторство в Държавното висше театрално училище, а по-късно три пъти заема длъжността ректор. През 1989 г. получава академичното звание професор. В периода 1992-1993 г. е член на Съвета за култура в кабинета на президента на Република Полша. От 2003 г. е артистичен директор на Народния театър във Варшава.

Ян Енглерт винаги е заявявал, че откакто се е снимал в "Осъдени души" не престава да обича България, да мисли за нея и дори не е забравил българския език. Когато през 2015 г. му беше връчено отличието на Министерството на културата "Златен век" - печат на Симеон Велики, той отново потвърди големия си сантимент към нашата страна.