"Wizz Аir" обмисля нови полети от и до България

Авиокомпанията отпразнува стотния си самолет

Авиокомпанията "Wizz Аir" продължава експанзията си в Европа и ще предложи нови полети от летищата София и Варна. Това обяви за Нова ТВ главният й изпълнителен директор Йозеф Варади.

Той отказа да коментира кои ще са новите маршрути, но прогнозира сериозно нарастване на пътуващите от и към България, както и годишен ръст на бизнес показателите на компанията от 15%.

„Нашата стратегия е не да крадем пътници от останалите авиокомпании, а да създаваме условия все повече хора да имат възможност да летят и да го правят с нас”, поясни Варади.

По думите му мениджмънтът на "Wizz Аir" продължава битката си с ръководството на Летище София пътуващите с нискотарифната авиокомпания да бъдат обслужвани на Терминал 2.

„Летищните такси на двата терминала са еднакви, но нас не ни беше дадена възможността да работим на новия терминал. Обслужването на стария не е толкова добро”, коментира главният изпълнителен директор на авиокомпанията.

За да компенсира нарастващите цени на авиационното гориво така, че да не се отрази на стойността на билетите, "Wizz Аir" въвежда нови технологии при управлението на полетите.

В основата на стратегията за поддържане на по-ниски тарифи е купуването на по-ефективни самолети. Днес авиокомпанията отпразнува 100-ия си самолет „Аirbus”, а до 2026 г. ще има над 370. След пет години 75% от предлаганите места от Wizz Air ще са на борда на новия модел „Airbus A321”.

Друга промяна ще стартира през 2019 г., когато авиопревозвачът ще получи първите от общо 256 самолета „Airbus A320neo”, чиито двигатели от следващо поколение ще донесат още 10% намаление на разходите и съответно ще позволи на компанията да остане конкурентна на пазара на нискотарифните полети.