Бум на хепатит А в Раковски - случаите вече са 89

Случаи на заболяването са регистрирани и на други места, казва д-р Троянчева

Общо 89 са случаите на хепатит А при епидемичния взрив на заболяването в град Раковски. Това обяви пред „Фокус" д-р Моника Троянчева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести" към Регионалната здравна инспекция. По думите ѝ случаите на заразени с хепатит А започват още от 16 август.

„Голяма част от регистрираните случаи на заболяването са открити от общопрактикуващите лекари, изпълняващи инструкциите да наблюдават контактните. Обстановката не е толкова тревожна, колкото изглежда отстрани. 89 случаи от август досега наистина са епидемичен взрив от хепатит А, който не е по-различен от останалите наблюдавани в Пловдивска област. Обикновено всяка година се регистрира подобен епидемичен взрив, имайки предвид високия процент малцинствено население в нашата област", коментира д-р Моника Троянчева.

Тя посочи, че към момента случаи на хепатит А се регистрират и в още няколко населени места.

„Няма опасност да се разрасне и разпространи заболяването. По-скоро има възможност това да се случи чрез хора, които от едно място отиват на друго. Винаги може да се пренася такава инфекция. Освен това, фактът че вече в определени места има епидемични взривове от вирусен хепатит А, докато не мине максимален инкубационен период, ще има още единични случай. Никой не може да очаква, че с магическа пръчка ще се прекъснат заболяванията", каза още специалистът от Регионалната здравна инспекция в Пловдив.

Д-р Моника Троянчева подчерта, че основната превантивна мярка при тази инфекция е спазването на строга лична хигиена. 
„Трябва да се насърчават децата, особено по-малките, в това отношение", посочи тя.