Вселенската патриаршия обвини БПЦ в разколнически действия с Македонската църква

Светият и Свещен синод на Вселенската патриаршия осъжда неправилните и нерегламентирани контакти на Българската православна църква с разколническата и схизматичната  православна общност в БЮРМ(Македонската православна църква). Това се казва в специална позиция, публикувана на сайта на Вселенската патриаршия късно снощи. В нея още се изтъква, че тези нерегламентирани контакти и действия са вече осъдени и от другите православни църкви.
В съобщението изключително негативно се оценява посещението днес на двама български митрополити – Николай Пловдивски и Киприян Старозагорски, който са провели срещи с представители на така наречената разколническа „македонска” църква. Двамата владици са част от делегацията на държавния глава Румен Радев в Македония.
Според източници на Faktor.bg от българската църковна общност в Истанбул,  възможно е Вселенската патриаршия да ни наложи и по-тежки санкции, ако Синодът в  София не прекрати категорично контактите си със схизматичната Македонска църква, които са били осъдени наскоро и от  Св. синод на Еладската православна църква.
Според богослови БПЦ в момента е под угроза да попадне отново под схизма, а с действията си Вселенската патриаршия ни хвърля директно в обятията на Москва. Духовници коментират, че изключително важен знак за това ще бъде даден през първата неделя на Великия пост, която се нарича Неделя Православна. По традиция тогава вселенският патриарх Вартоломей споменава имената на всички православни патриарси, включително и на българския. Но ако следващата неделя не спомене името на Неофит, това означава, че сме в схизма. От православната истанбулска общност твърдят, че до конфликтната ситуация се е стигнало, след като патриарх Неофит не е споменал нищо за отношенията с Македонската църква на вселенския патриарх при посещението си в Цариград преди месец.
В същото време става ясно, че Светият и Свещен синод на Църквата майка, тоест Вселенската патриаршия започва процедура по признаване на автокефалния статут на Украинската православна църква. Всичко това се случва знаково дни преди посещението на руския патриарх Кирил у нас. Вче се коментира и как Кирил ще служи съвместно с патриарх Неофит, ако ни бъде наложена схизма.
Духовници твърдят, че за да се стигне до тази тежка конфликтна ситуация голяма вина имат патриархът и владиците, които са можели лесно да преодолеят зреещия проблем, но са подвели Архиепскопията в Скопие, изпълнявайки руска поръчка.