Владиката Николай: Папата иска да обедини всички църкви, за да посрещне той Сатаната

Не става въпрос за моя часовник, а за атака срещу православието, говори несвързано пловдивският митрополит

Митрополит Николай

Митрополит Николай

Посещението на римския папа е политически акт, целта е да се обединят всички църкви около Рим и когато дойде Антихриста, папата да го посрещне. Това скандално обяснение е прозвучало днес от устата на Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. Изявлението той е направил пред миряните в храма „Свети Георги“ в Пловдив, съобщава podtepeto.com. Думите му са скандални, защо звучат точно по време на визитата на папа Франциск в България. 

Главата на пловдивската епархия разкритикувал остро посещението на папата и го обявил за политически акт, който Българската православна църква няма как да подкрепи по религиозна линия. 
„Посрещнахме римския папа като държавен глава на суверенната държава Ватикана, но никой не може да ни принуди за общо богослужение с него“, обявил митрополит Николай от олтара на „Свети Георги“.

„Всички искаме християнските църкви да се обединят. Това обаче може да стане само от църковни хора, когато епископите се съберат и обсъдят как да стане това. Политиците не искат това, те целят точно обратното. Създадено е, например, т.нар. икуменическо движение, което цели обединение на всички религии. Но нали знаете, има и религия на Сатаната. Как да се обединим всички? Не е възможно да се обедини светлината и тъмнината“, твърдял митрополит Николай.

От своя страна Николай акцентирал още: „Този акт бе подготвен твърде отдалеч. Започна с медийна кампания срещу Българската православна църква. Тук не става дума за моя часовник. Става дума за всичко, което Светият Синод реши и не реши. Тази кампания бе подготвена, за да дойде папата и да бъде обявен за свети отец, живеещ в нищета и бедност,“ коментира владиката.
„Замисълът на всичко това е да се обединят всички религии около папата, та като дойде Антихриста папата да го посрещне, а чрез него и всички, които са с него“, смята митрополит Николай.

„Ние няма да се откажем от православието. Не сме се отказали от православието и през петвековното робство. Робството бе победено от православието. Само то ще ни освободи. А кой може да каже, че йеродякон Игнатий – Васил Левски е бил роб по време на робството? Той беше свободен, защото бе православен.“