Св. мчк Агатоник и др. Св. мчца Евлалия девица

Жития на светци

Св. Агатоник живял в Никомидия по време на царуването на император Максимиан. Той не криел своята дълбока обич към Бог и отвръщал елините от поклонение на идолите. Бил подложен на мъчения от комита Евтолмий, изпратен от императора в понтийската област, за да измъчва християните.

Евтолмий пристигнал в Карпин, където открил свети Зотик и неговите ученици, изповядващи Христовата вяра. Заради това Евтолмий осъдил учениците на кръстна смърт, а свети Зотик взел със себе си. След като се върнал в Никомидия, той задържал Принципс, посветен в светата християнска вяра от свети Агатоник, завързал го заедно с Агатоник, Зотик и с други християни, сред които били Теопрепий, Акиндин и Севириан, и завел всички в Тракия, където пристигнал и самият император, за да предаде там всички на мъчения. 

В областта Потама комитът предал на смърт свети Зотик, Теопрепий и Акиндин, тъй като заради непоносими болки от раните и язвите, които получили, вече не можели да ходят. 

В Халкидон комитът предал на смърт свети Севириан, а другите мъченици, заедно със свети Агатоник, завел във Византия, където ги подложил на жестоки мъчения. В Силимврия, в Амус, той отново изтезавал светият мъченик Агатоник, както и всички християни, доведени с него от Никомидия, след което били осъдени на смърт и посечени.