Рождество е, коледари благославят за здраве и берекет

В народната традиция денят на Рождеството Христово е известен като Коледа

На 25 декември християнският свят отбелязва рождението на Божия син - Исус Христос. Някога празникът е бил посветен на различни езически, огнени небесни божества. Отразявал е преклонението пред големия природен кръговрат, завършването на един природен цикъл и раждането на света отново.

С раждането на Христос започва нов момент в човешката история. То слага начало на ново летоброене. Коледа е не само граница във времето, а празник на празниците, начало, без което не би имало Разпятие и Възкресение Христово, Възнесение и Свети Дух, Преображение, Кръстовден.

Как празнуваме

Първи съобщават новината за чудното Раждане коледарите. Те вървят на групи и благославят всеки дом. Царят им, наричат го „станеник”, е млад мъж, който знае коледарските песни, има щедра ръка и добро сърце. 

Участието в обичая е посвещение. С коледуването, сурвакането на Нова година, риенето на обори на св. Силвестър (2 януари), къпането на Йордановден и Богоявление момчетата показват, че вече са пораснали и могат да се оженят.

Навсякъде чакат коледарите с радост. Първо се тръгва от къщата на най-личния човек в селището – кмета, попа, също и даскала. Пред коледарите обикновено тичат момчета на възраст под 12 години, които уведомяват собствениците с почукване на вратата, че към тях идват скъпите гости. И така, някои момчета („котараци”) издават котешки звуци. Другите момчета („магарета”) носят подаръците от коледарите.

Домакинът посреща коледарите с кравай и забодена в него пара. Пеят се песни за всеки от семейството – от най-възрастния (както по старшинство, така и по уважение) член на фамилията, до най-малкия. 

Първата песен е предназначена за стопанина на къщата. След това коледарите изпращат поздравления до всички членове на семейството, на млади и на стари. Едновременно с това коледарите потропват със своите тояги по земята. Собственикът на къщата приканва момчетата на масата и ги черпи с вино и ракия. Ако в къщата има неомъжена девойка, тя дава на водача специална коледна пита. Водачът, от своя страна, повдига високо питата и се моли на Бог от името на цялата къща, като призовава за по-добра реколта. Това обикновено е кулминационен момент в обреда. 

В допълнение към питата на коледарите се подаряват плодове, парчета от празничната торта, вино и ракия, а в последно време - и пари.
Една от основните цели на коледуването е да се оповестят раждането на новото състояние на вселената, подреждането и организирането на света. Затова в голяма част от коледарските песни е запазен образът-символ на световното дърво, а предсказаното в тях звучи съдбовно.

На следващата сутрин всички момчета се събират при водача, за да пийнат и хапнат и да поделят помежду си събраното. Част от подаръците и парите непременно отива за благотворителност - в църквата или в училището. Всеки взима питата на своето любимо момиче. Ако за дадена пита има съперник, тогава се поставя залози, и който от момчетата даде повече пари, той печели питата. Партито при водача на коледарите понякога продължава чак до следващата сутрин.

Именници днес са: Христо, Христина, Божин, Ицо, Ичо.

В някои части на България Рождество Христово (Коледа) все още се празнува на 7 януари.