Православни фанатици организират протест пред Светия синод – обявяват патриарх Вртоломей за еретик

Патриарх Вартоломей

Патриарх Вартоломей

Молитвено бдение ще бъде организирано утре, 23 януари пред сградата на Св. Синод в София по време на заседание на клира. Целта на акцията е  митрополитите и патриархът да бъдат притиснати да изразят пълна подкрепа към Московската Патриаршия, да откажат признаването на новата Украинска църква, а Вселенският патриарх Вартоломей да бъде обявен за еретик, който се бил провъзгласил за Православен папа. Това научи Faktor.bg от църковните среди. 
Митингът се организира от крайни православни среди с помощта на български русофилски организации и влиятелни резиденти на ГРУ в страната, които гравитират около руската църква в София. Като един от водачите се сочи Василиана Махреб. Тя се счита за предводител на зилотите в Българската православна църква, които се здрава неформална група от около 80 човека, които са фундаментални православни радикали, фанатизирани до краен предел. Те имат за свое духовно гуру български светогорски монах, който се покровителства от митрополитите Николай Пловдивски  и Гавраил Ловчански.
Махреб е сирийка по произход, живееща от десетилетия в България. В началото на прехода е "момиче на късмета" в Шоу "Невада", а сега е основното оперативно лице, което провежда радикализация в малки църковни общности в София, Ловеч, Варна и Бургас, разказват запознати.
Всички бдения и протести пред Синодната палата в последните години се организират оперативно от нея. Сирийката се ползва с църковното благоволение на Ловешкия владика Гавраил, който за Светия и Велик Събор на остров Крит издаде книга срещу Вселенския патриарх, която се разпространява из църквите в страната.
Василиана Махреб винаги се произнася като първа и последна инстанция в Църквата и успешно предизвиква процеси, ползващи единствено Кремъл. Духовници твърдят, че в пропагандния й арсенал влизат книгоиздаване, събирания, брошури, интернет позиви във Фейсбук, клипове в Ю Тюб, църковен реквизит и камуфлажен монашески облик (без да е монахиня). Те се използват като инструменти на хибридната война за шантаж на БПЦ.