Почитаме свети Мина - покровител на семейството и жените

Хората които са се молели пред иконата на Свети Мина и ли в негов манастир твърдят, че той прави чудеса

Свети великомъченик Мина се чества на 11 ноември. Той е покровител на семейството и жените.  По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична Света Литургия. 

Свети Мина е покровител на всички, които са си загубили нещо, помага им да го намерят, поддържа надеждата им, че няма нищо невъзвратимо. Важно условие обаче е да не се пристрастяваме към вещите, да не тъгуваме отчаяно за тях. Той е и лечител, затова много народни лечители, знахари и екстрасенси го тачат. Свети Мина е покровител на жените, затова към него са насочени молитвите им за здраве на дома, за деца и челяд. Пътниците също се обръщат към този светец и се надяват той да ги пази по далечните пътища на земята. Закрила от св. Мина очакват и воините, защото някога светецът бил прочут и смел воин. Оттеглил се обаче в пустинята, защото дивите зверове били по-добри от хората езичници, насилници на вярващите християни. В края на III в., при император Диоклециан, християните наистина били подложени на жестоки гонения. Макар изолиран от света, светецът отивал от време на време при хората, спорил с невярващите, разобличавал езичниците на публични места. Затова и бил жестоко измъчван, а през 304 г. - умъртвен. Добри християни погребали останките му, над тях построили църква „Св. Мина". Вярвали, че ако му се помолят от сърце, той ще им помогне. Свети Мина наистина идвал в сънищата и мислите на хората и вършел чудеса. 
Името му означава "месечина, луна".

Хората които са се молели пред иконата на Свети Мина и ли в негов манастир твърдят, че той прави чудеса. Стига човек да отиде с истинска вяра и отворено сърце, няма как светеца да не чуе молитвите му.

Стотици са жените, които ходят там и се молят на Свети великомъченик Мина да заченат, а след това се връщат в манастира му да кръщават децата си, казвайки: „Това е чудо!”.

Друго чудо което прави молитвата към Светеца е да дарява с благополучие семейството и да скрепява разклатените бракове . Много семейства споделят, че молитвата отправена съм Свети Мина им е помогнала да разрешат проблемите си и да дарят нов живот на връзката си.

Не са малко и вярващите, които отиват с последна надежда, молейки Светеца да ги изцели от някоя неизлечима болест. Няма такъв, който да се е завърнал от храма и молитвата му да не е била чута. Вярващите смятат, че иконата му има могъща лечебна сила, която е неизчерпаема и когато хората силно вярват в това те получават изцеление.

Молбата към Свети Мина винаги е чута , той сбъдва най-съкровените желания на вярващите в него . Веднъж помолил се на Светеца, няма поклонник, който да не се е върнал на това свято място. Хората споделят, че когато си тръгват от там душата им остава спокойна и чиста. Слепите проглеждат, куците прохождат, болните оздравяват, изгубените се намират, въобще няма чудо, което да не се е случвало пред иконата на Светеца.

Манастира Св. Мина се намира в близост до София, на брега на Владайската река. Вярващите го определят, като късче от рая.

Православната църква почита и паметта на Св. мъченици Виктор и Викентий.