Нов закон за вероизповеданията, а попщината ще си спомни ли завета: Даром получихте, даром давайте!

Може ли държавата чрез поправката „Неофит” да опази БПЦ и националната сигурност от зловредна външна и вътрешна намеса?

Димитър Иванов

Част Втора

Тежко, някак, се затъркаля 2019 г. Тежко, някак, ускорява. И замириса уникално финансово и електронно. Пари и регистри. Електронни, само регистрите. За връзка, яснота и контрол. По закон. Бюджетни работи. Държавни. 

Най-много на Висшия църковен клир.бг и обкръжение му замириса. Дадоха държавни заплати на свещенослужителите и служителите на БПЦ-БП. По закона за вероизповеданията. От тази година. Държава – Църква. Документно електронни връзки. Регистърно – бюджетни. Електронен контрол. Висша електронна форма на доверие. Електронно управление. Електронно правителство. Висш църковен клир.бг. Малка стъпка, но огромен скок за клира. Поне за една част от него. Да слезе от луната на земята. Исторически промени.  

Всяко начало е трудно. И това е такова. Но е някакси радостно трудно. За Висшия църковен клир.бг. Синода ще разпределя пари. Пари за нови държавни заплати на клира и пари от досегашните църковни заплати на клира. По църковни бюджети. Усвоително и заместително. Специална църковно-финансова операция от две неразделни части: усвоително-заместителна. За икономия и с грижа за спазване на обети. 

Обаче информацията за предстоящите исторически промени, предизвикала такава радост и трептение във Висшия църковен клир.бг, че задължителните по устава на църквата годишни бюджети на поделенията не са били приети миналата година. Поради това, че законът не е бил приет, не е влязъл в сила и не е могло да се приложи необходимото управление на новите държавни и старите църковни заплати. Сега законът е в сила, а поделенията са без бюджет и без заплати, без съответни годишни начисления и повишения, без осигуровки и т.н. Мъчително, но радостно очакват. Новите заплати. Очаква се намаление на някои свещи и връщане на цени на свещи от по 20 стотинки за духовните нужди и по материалните възможности на огромна част от населението на страната. Похвална възможност за това предоставя грижата на законодателя да даде държавни пари – субсидии на БПЦ-БП. Защитен праг на субсидията – защитен праг на свещите. Морално и човеколюбиво. За „елита“ може да се въведат свещи за по 400-500 лв., да не ги обидят. Също така се очаква да отпаднат непосилните такси за кръщенета, венчавки и т.н., както и да отпаднат продажбите на светена вода и благословение, и да се изпълни казаното в свещеното писание: 

даром получихте, даром давайте

За новите заплати усвоително трябват регистри. Всъщност и да няма заплати, без значение нови или стари (някои може да се откажат доброволно), пак трябват регистри. Публичния регистър на молитвените домове, храмовете и манастирите и Регистъра на свещенослужителите и служителите на БПЦ-БП. Оказаха се задължителни. По закон. Браво на законодателя. Задълженията по изпълнение и поддържане на регистрите не са обвързани с финансовия морков, но неизпълнението им е обвързано и поражда действие на другия, различен от моркова, обикновено дървен, стимул. Това поради ключовата роля на регистрите които имат връзка, подпомагат и дори предопределят, в известна степен, изпълнението на държавния бюджет, общинските бюджети, работата на Дирекция по вероизповедания и Министерския съвет, на общините, съдилищата, полицията, защитата на националната сигурност и т.н. и т.н.  Регистри без заплати да, а заплати без регистри - не. 

Радостта от историческите промени в Православната църква, особено около отношенията заради Украйна между Константинопол и Москва, се сви и отвори място на притеснения от Цената на промените в отношения Държава – Църква в България. Както винаги, пост фактум. Обикновено нещо за Висшия църковен клир.бг., постигнал висоти на църковно изпълнение в периода 2013-2018 г. Само шест години патриаршество и правоправене на Неофит, ново „управление“ на  Висш клир.бг и промени. На Закона за вероизповеданията. По спешност за спасяване на БПЦ и защита на националната ни сигурност. В предишния материал, озаглавен „Ще опази ли държавата чрез поправката „Неофит” БПЦ от алчни и арогантни духовници?”(вижТУК, б.а.)в кратко представените поправки на ЗВ на преден план е изведена, като основна, поправката забраняваща  принудителното изпълнение върху храмове и манастири на БПЦ-БП. Подчертано е въвеждането на регистри. Внимание е отделено на предоставяне държавна субсидия за заплати на свещенослужителите и служителите на БПЦ-БП. Интереса в този материал е насочен към защитата на националната сигурност в ЗВ, анонсирана като основен мотив и цел за въвеждане поправки в закона.

ПОПРАВКА: ЗАЩИТА НА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ (ЗНС). ЗВ постига защита на националната ни сигурност с отделни норми, с комплекс взаимосвързани мерки и взаимодействие на ЗВ с други закони. С трите заедно и по единично. За спасяване на спасяване на БПЦ-БП от разрушителното, предимно вътрешно влияние на част от нейния кадрови състав и традиционната й външна зависимост развита до провеждане и защита на интересите на външен геостратегически играч в района. От една страна се защитава най-важното храмовете и манастирите. От друга им се дават пари, може би и за да не се разпродаде всичко и да остане все пак нещо, отделно от защитеното по закон. И от трета страна въвежда се най-накрая необходимата  регистърно – щатно-таблична връзка за това да не остане без заплата някои от специалните сътрудници и агенти на ДС на работа в църквата. От 14-те сегашни синодални митрополита на БПЦ-БП

пет са осветлени и са бивши секретни сътрудници или агенти

или и двете на ДС. От останалите 9, може би има целево запазени, или такива които не попадат в обхвата на закона за досиетата, според който се осветляват само бивши сътрудници, а може би и такива, които и за това не стават или не са проявили интерес към това поради ниското му заплащане. Или пък такива които са се опазили и устояли стоически. Не се знае. Както стана известно синодът многократно отказва да даде, на Комисията по проверка на досиетата, списъци на клириците на БПЦ за проверка. Последно и миналата година пак отказват.  

И срещу всичкото добро само два регистъра. Единият за служителите. Нищо лошо доброжелателно и гостоприемно да се наблюдават официално и срещу заплащане, част от евентуалните вредни външни и вътрешни влияния. Ако на обществото и гражданите им е скъпо или обидно имат граждански и човешки права и по закон могат да ги защитават. В страната и в ЕС. В закона пише какво е свещенослужител, заплата и възнаграждение на свещенослужител, какво е манастир, какво е храм и т.н. Честита нова година. Честит нов век.

Скоро ще стане ясно, че законът постига големи, дори непредвидени, резултати за защита на Националната сигурност. За защита на държавата и народа, за тяхната безопасност и оцеляване. Физически, материално, морално, интелектуално, културно и най-вече духовно. По чл.2 от Закона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност, национална сигурност е динамично състояние на обществото и държавата, при което са защитени териториалната цялост, суверенитетът и конституционно установеният ред на страната, когато са гарантирани демократичното функциониране на институциите и основните права и свободи на гражданите, в резултат на което нацията запазва и увеличава своето благосъстояние и се развива, както и когато страната успешно защитава националните си интереси и реализира националните си приоритети. В тази връзка ЗВ, Чл. 29 казва: „(2) Свещенослужителите и служителите на религиозните институции може да бъдат български граждани или чужденци, получили статут по чл. 23, ал. 1, т. 2 - 4 от Закона за чужденците в Република България, съответно по чл. 7 от Закона за влизането, пребиваването и напускането на Република България на гражданите на Европейския съюз, които не са български граждани, и членовете на техните семейства. (3) Централните ръководства на вероизповеданията поддържат регистри на свещено¬служителите и служителите на религиозните институции, като предоставят на Дирекция „Вероизповедания“ на Министерския съвет възможност за достъп до тези регистри. (4) Всеки свещенослужител трябва да бъде снабден с удостоверение, издадено от централното ръководство или от местно поделение на съответното вероизповедание, с което да се легитимира като представител на вероизповеданието. (5) Свещенослужители - чужденци, може да участват в богослужение след уведомление на Дирекция „Вероизповедания“ на Министерския съвет.“ Ясно и точно. Същото ще се отнася и за свещенослужителите с руско или с двойно гражданство. Регистър (с всички необходими данни), достъп на Дирекция вероизповедания до регистъра и удостоверения на свещенослужителите. Всички в списъка, известност и легитимност. Ако не държавна и съдебна защита на националната сигурност и човешките права. 

Известните в последно време „скромност“, „нестяжетелност“, „безсребрие“, „подвижничестнво“ и т.н. на т.нар. попщина допринесоха най-много и само за пет години от 2013 г. до сега за законодателната защита на националната ни сигурност и защитата на БПЦ-БП. Докарано е до пакет отдавна обезценени индулугенции, без духовно покритие и с изтекъл срок на годност, препродавани на маловерци и изкуствено поддържани с финансови инжекции до отпечатване на нови. Животът е друго нещо. 

Очаква се, по думите лично на патриарх Неофит навръх имения си ден, становище на синода по въпроса за автокефалията на Украинската православна църква. Преди дни се научи, че становището на синода ще е предварително организирано пред синодалната палата като протест. Може би, срещу закупуването на Ф-16.

Очаква се и становище по въпроса за автокефалията на Македонската православна църква. Охридска архиепископия. Пак преди дни се научи, че нашита братя македонците и дъщерята македонската църква, поизоставена от майка си БПЦ-БП са се обърнали към Вселенския патриарх Вартоломей за признаване и автокефалия. Понеже както стана ясно именно той, по право, дава томосите за това. Колко скучно и нищо ново исторически. 

Трябва да се събудим

В тази връзка един македонски учен, наскоро припомни, че едно време, много след като македонците дали език, писменост (славянски, да не скачат гърците) и Архиепископия на света, Моисей 40 год. водел евреите през пустинята за да забравят, че са били в робство и се родят нови. А за българите в България само 30 г. преход. Преди тези 30 год. преход, за българите в България имало още 45 год. къртовски труд, за да им разрешат преход. 75 години труд да не забравят, че са роби. Като помисли малко македонският учен, каза, че май същото се отнася и за българите в Македония. За албанците било различно. И припомни древната балканска аксиома, че евреите плачат, когато грък се роди, гърците плачат, когато македонец се роди, а македонците се радват кога българин се роди. Казват защото брат се ражда, една кръв. Дали само.
Очаква се становище на синода по въпроса за Македонската църква. 

Докато чакате ще раздават леща. 

В продължения ще бъдат разгледани и другите поправки на ЗВ и актуалното му въздействие в родното ни Бе Пе Це.