Николай и Гавраил застанаха на страната на Руската църква, обявиха се против украинците и патриарх Вартоломей(видео)

БПЦ зае позиция против украинския народ и стремежа му за автокефална църква

Владиците Николай и Гавраил

Владиците Николай и Гавраил

Българската православна църква застана на страната на Руската и се обяви срещу независимостта на Украинската църква и Вселенската патриаршия. Това стана с две видео-изявления на митрополитите  Николай Пловдивски и Гавраил Ловчански, които преди ден бяха публикувани на сайта на Руската църква в Украйна. Видео посланията са осъществени от контролирания от Москва Съюз на православните журналисти.

И Николай и Гавраил обясняват, че обичат Украйна, в която живеят хора, които са им близки по дух, но чисто канонично правдата била на страната на Руската църква в Украйна. Гавраил приканя разколниците, тоест украинските духовници, които се борят и искат независима от Москва, Църква да се покаят, а Николай витиевато обяснява, че Вселенският патриарх може да направи така, че да накара всички да се покаят и да се върнат в лоното на каноничната Украинска църква, която е Руската.

Преди няколко седмици патриарх Вартоломей взе категорично решение, с което подкрепи искането на украинския народ за автокефална църква, обявявайки, че създава Украинска екзархия и дори изпрати вече там двама йерарси на Вселенската патриаршия от САЩ и Канада. Именно това разгневи московския патриарх Кирил, който се обяви открито против действията на Вартоломей и дори забрани името му да се споменава при тържествените литургии. Вероятно поради тази причина руснаците са активирали послушните им български митрополити да заемат веднага позиция в тяхна подкрепа. Дядо Николай скандално си позволява да говори не само от името на българската църква, но и на целия народ, заставайки на страната на Кремъл.

Не по-малко скандален е и фактът, че и двамата български владици говорят на руски език през цялото време, а изявлението на пловдивския митрополит е направо комично. Дядо Николай, известен като пловдивското Версаче, говори на развален и доста смешен руски, с много грешки в правоговора. Гавраил пък е записан в ресторант, (вижда се от видеото), сякаш това е най-доброто място за пастирско изявление на един духовник.

Неслучайно двамата владици са избрани за пиарската акция в полза на Русия. Реално Гавраил и Николай управляват синода, а дядо Неофит е безгласна  фигура. Странно е и това, че преди да изразят позиция по украинската тема пред вярващите в България, двамата владици говорят пред руския народ. Видео-обръщенията им все още не са качени на сайтовете на двете епархии, нито на сайта на БПЦ. Изявленията им за пореден път са доказателство, че БПЦ е превърната отдавна във васал на Руската църква и сляпо изпълнява желанията й.