Молитва за България на проф. Борис Йоцов – добрите трябва да я помнят!

Когато са го разстрелвали на 1 февруари 1945 г., видният изследовател на Българското възраждане се е молел с тези слова

Проф. Борис Йоцов

Проф. Борис Йоцов

В петък част от българите почетоха паметта на избитите по маниера на НКВД с куршум в тила над сто държавници, царски съветници, политици, народни представители, генерали, писатели и учени, разстреляни на 1 февруари 1945 година.
Сред тях е и проф. Борис Йоцов, виден изследовател на Българското възраждане, славист с международна известност, член и почетен член на редица европейски университети, имал нещастието да е министър на народното просвещение в Царство България.

Като неувяхващо цвете ще положа върху незнайния му гроб една молитва, чийто автор е самият той. Една молитва която не трябва да иличаме само на 1 февруари, а да повтаряме всеки ден

МОЛИТВА ЗА БЪЛГАРИЯ*

Господи, Боже наш!
Ти, който бдиш над света, чуй нашата утринна молитва! Озари ни с лъчите на могъщия преблаг дух и разпали в сърцата ни искрата, която си вложил в нас. Укрепи в гърдите ни пламъка на свобода и правда. Просветли ни да бъдем смели и доблестни българи, достойни за своя славен род, за Твоята велика милост!
Ти, който си вдъхновявал за светли дела нашите духовни първенци, Ти, който си благославял меча на нашия воин и си го водил към подвиг и величие, Ти няма да забравиш и нас. Простри десница над нас да вървим по Твоя път с нашия избран народ – Твой верен раб и воин, заседнал в своята земя по Твоя воля!
Дай ни сили да живеем и да работим за благото и величието на Отечеството! Дай на скъпата наша Родина твърдост в изпитанията, воля за живот и вяра в нейния устрем, за да лети през вековете, водена от своя мъдър Цар, към победи и възход, към могъщество и вечност – за твоя слава! 
Амин!"

*По идея на Виолета Радева