Кирил сменя спешно представителя на Московската патриаршия в София, „заточва” го в Бейрут

В българската столица пристига архимандрит Васиан (Змеев), досега патриаршески представител в Белоруската екзархия

Прогонения от Сафия Филип поднася цветя на Кирил

Прогонения от Сафия Филип поднася цветя на Кирил

Късно вчера Св. Синод на Руската православна църква – Московска патриаршия е взела спешно решение да отзове своя представител от София. Предложението е на правено лично от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. Взето е спешно решение да бъде освободен от поста му архимандрит Филип (Василцев), представител на патриарх Кирил и предстоятел на подворието на РПЦ-МП в София. Със същото решение той се изпраща в Близкия Изток като предстоятел на руското подворие в гр. Бейрут, столицата на Ливан, пише dveri.bg.  

Прави впечатление, че в съобщението за смяната, публикувано в "Журнал Московской патриархи" (№ 15), не се изказва благодарност на архим. Филип (Василцев) за трудовете му в София, както обикновено се прави и както е направено с другите клирици в съобщението, които сменят назначението си.
Би могло да се предположи, че неочакваната смяна на патриаршеския представител има връзка с „емоциите“ на патриарх Кирил при посещението в България за  националния ни празник.

За нов патриаршески представител и предстоятел на руското подворие в София е назначен архимандрит Васиан (Змеев), досега патриаршески представител в Белоруската екзархия.
Архимандрит Филип беше назначен в София на 30 май 2011 г., като го преместиха тук от руската църква в Рим след недоволство от него на останалите руски свещеници в италианската столица. Тогава той беше с ранг игумен, но после го повишиха в архимандрит след провеждането на редица спорни промени в софийското руско подворие, в това число и прогонването на мнозинството редовни български богомолци от него, както и на двама български клирици с доказано добра служба в подворието.