Как старозагорският владика Киприан стана жертва на руска измама и пропаганда срещу Украйна

На официалния сайт на Руската православна църква думите на българския митрополит са изопачени

Митрополит Киприан

Митрополит Киприан

В събота, 9 февруари Faktor.bg публикува информация, че Старозагорският митрополит Киприан във видео изявление е обявил, че украинците поддържат каноничната Украниска православна църква, която е към Руската патриаршия. „Позицията” му, изразена в Русия по време на честването на 10-годишнината от ръкополагането на Кирил Гундяев за патриарх, можеше да се тълкува единствено като подкрепа за руското православно влияние в Украйна и срещу решението на Вселенския патриарх Вартоломей в края на миналата година да признае нова и независима Украинска православна църква и да й връчи Томос. Разпространената в Русия „позиция” на митрополит Киприан беше неочаквана за вярващите  в България, защото на първото заседание на Св.синод за тази година, Старозагорският владика не беше в групата на противниците на Вартоломей и защитници на руските интереси в Украйна. Още повече, че Киприан е председател на Синодалната комисия, която трябва да изработи становището на Св.синод по въпроса свързан с Украйна и  заемайки страна, влиза в конфликт на интереси.

В действителност се оказа, че във видео интервюто, публикувано от платформата „Повести”(виж видеото в края на текста, б.р.), българският митрополит говори на роден език,

не заема страна в спора

и никъде не посочва кого подкрепят украинците. Авторите на интервюто обаче са поставили субтитри на руски език, в които са манипулирали и изопачили в полза на Руската църква думите на Киприан.

kipriyan_video.jpg

Вижте фалшифицираните субтитри, които са в синхрон с гласа на владиката

Същата фалшификация е мултиплицирана и на официалния сайт наРуската православна църква, а и в други техни медии.

kipriyan_sait.jpg

Още на 7 февруари на сайта на Руската православна църква е публикувана статия със заглавие: „Митрополит Старозагорский Киприан:"Люди показали поддержку канонической Украинской Православной Церкви”. В текста думите на българския гост са също манипулирани, позовавайки се на фалшифицираното видео интервю. Тази руска измама, официализирана чрез църковния им сайт, подведе и екипа на Faktor.bg, за което се извиняваме на митрополит Киприан. Но това е била целта им. И до днес злонамерената статия и видеото не са свалени от сайта на Руската църква и продължават да въвеждат в заблуждение вярващите.

Ето официалния отговор на Старозагорска митрополия по скандалната тема:

kiprian_otgovor.jpg


kiprian_otgovor1.jpg

С фалшифицираните думи на митрополит Киприан

Руската църква издава нервност и немощ

да се защити достойно по темата за независима и самостоятелна от нея Украинска православна църква. С измама и медийни манипулации се опитва да внушава православна подкрепа в руска полза. По-подлото обаче е, че всява раздор в средите на българското православие и Синод и настройват Украйна срещу страната ни. С лъжи и фалшификации Руската църква трудно ще защити имперските си претенции над украинското православие, защото те са несъвместими с братската любов и учението, което ни завеща Христос.