Ген. Решетников: Създаването на нова Украинска църква е покушение над Русия(видео)

Разколът в Украйна е опит да бъде подчинено православието на Вартоломей, казва големият „приятел” на България в интервю за rusorel.info

Леонид Решетников

Леонид Решетников

Случващото се с Украинската православна църква и обявяването й за автокефална е сблъсък с Истанбулската патриаршия, която наричат още Вселенска патриаршия. Тази организация отдавна е обект на внимание от страна на малцина, които се занимават с религиозна проблематика и държавна политика. Още повече, че същата тази организация още от 20-те години на миналия век се намира в ръцете на сили, които трудно могат да бъдат наречени православни. Това казва във видео интервю за rusorel.info Леонид Решетников, бивш генерал от КГБ и един от водачите на организацията „Двуглав орел”, която иска възстановяване на монархията в Русия с цар Путин.

 Според него Вселенската патриаршия е „едно задкулисие, в което влизат някакви масони и други, които аз не зная как се наричат днес, но те през цялото време действат от позицията 

да всяват разкол в православието

 и да го поставят под общ знаменател с другите религиозни конфесии. Нека да си спомним разкола в Гръцката православна църква от началото на миналия век, когато 300 души бяха принудени да напуснат Църквата майка в знак на протест срещу така наречения Вселенския патриарх. Това беше съпътствано с много смърт, с убийства, с митинги, умираха хора, когато задкулисни организации, задкулисни ложи насаждаха разкола в православието, което продължава и през цялото последно столетие. В този смисъл патриаршията стана инструмент на такива сили, в това число свързани със САЩ и други страни, които работят в посока ограничаване влиянието и ролята на Русия на международната арена, за разкола и унищожаването на Русия, ако говорим съвсем открито. И в този смисъл коментарът за тези хора е излишен. И РПЦ, и Русия като държава правят всичко възможно, за да не допуснат такова развитие на ситуацията. През последното десетилетие, след конфликта в Естония, когато се случи разкола и предоставянето на автокефалия на естонската църква отново с намесата на Вселенската патриаршия, както и последвалия Всеправославен събор в Крит бяха с една основна цел – всички православни да бъдат поставени на подчинение на Вартоломей”, казва Решетников. Според него тогава РПЦ и други православни църкви, сред които и Българската игнорираха събора  и отказаха да участват в него, разбирайки, че той се превръща в активна политическа акция. 

„След Критския събор подхванаха Украйна. Работата не е в това, че беше създадена обединена Украинска разколническа църква, а в това, че те се опитват да откъснат огромна територия с прекалено много православни вярващи от Руската православна църква, а това означава и от Русия. Това е покушение над Русия, това е безспорно”, твърди кагебиста, демонстрирайки нагло, че Украйна и нейният православен народ са подчинени единствено на Русия и нямат право на независимост и самоопределние. Решетников обаче не обелва и дума – защо РПЦ години наред отказва автокефелност на Украйна, а в същото време 

подкрепя анексирането на Крим, войната в Донецк и Луганск

 и избиването на невинни украинци? 

Леонид Решетников коментира и позицията на президента на Украйна Порошенко. Според него той действал от позицията на силата, а това било в манталитата му и дори в мозъка му.

„И Западът, който споделя принципа на разделението не само на църквите, но и на държавите, си затваря очите, защото това се прави с усилията на режима в Киев. Затова ние сме длъжни да разглеждаме случилото се с Украинската православна църква изключително като антируска акция”, твърди Решетников. Съвсем манипулативно, той не изключва също да бъдат направени опит за разкол и вътре в самата Русия, но посочва, че за разлика от католиците, православните по света са приели преди столетия принципа, че не може да има един върховен началник в целия свят. Сега обаче адепти, които се опитват или имат аргументи да са против единна Руска православна църква, са решени да се подчинят на Вартоломей. Генералът, който се прави на голям разбирач на православието вероятно от възрастта или от незнание пропуска  категоричната позиция на канонисти: Патриархът в Константинопол, без значение кой е той, има права по-големи от останалите църковни предстоятели и те са разписани в 28-и канон на Халкедонския вселенски събор, проведен преди 15 века.

„Защото зная, че има зависими лица сред духовниците от различни структури, както и от различни държави. И освен това се съмнява, че тези хора изпълняват определени заръки. А те изпълняват такива поръчения, с надеждата нещо да получат. И сега Вартоломей се радва за това, че под негово ръководство минава цяла църковна организация, църквата на цяла една държава”, допълва в агресивното интервю генералът. 
Що се отнася до това каква роля изпълнява Порошенко в тази ситуация, Решетников обяснява: „Трябва да бъде съвършено ясно, че той не е нито вярващ, нито православен човек. Неговата представа за църквата, това е познато и у нас, е като за организация, която има и някакъв политически характер. По този начин той гледа на църквата – като на профсъюз, или като на съюз на жените, или като на комунистическата партия на Украйна, която просто трябва да бъде употребена, използвана. Човек, който истински вярва в Бог, не може да постъпва по този начин. Както не може да постъпват така и митролит Онуфрий, и цялото свещеничество в УПЦ, истински вярващите хора. Те добре разбират, че това е измяна не към църковната организация, а спрямо Бог, ти предаваш Бог. Ти не просто нарушаваш канона, който също е божествено устроен. И всеки човек, който искрено вярва и се стреми да влезе в диалог с Господ, не може да постъпва както някой си Епифаний или Филарет. Какъв е този монах или патриарх, който има жена, има деца, който мами, лъже, говори едно, а друго върши…Това са негодници, които използват вярата и църквата с политически цели. Те имат единствено политическа цел и тя е ясна - работят активно за ограничаването на Русия…

Но идва време на пречистване

от мнимите, фалшивите приятели, от мимикриращите и притворните в нашата православна църква и обединение с украинската православна църква, начело с митрополит Онуфрий, за когото ние знаем колко честен, порядъчен, истински вярващ сподвижник е той и каква благодат носи със себе си”, предупреждава генералът от КГБ. Той обаче неволно забравя, че в Съветския съюз, а сега и в Русия Църквата е пряка функция на капризите на Кремъл, а патриарсите и висшите й духовници са свързани с КГБ и руските тайни служби, а светските блага са им по мили и любими от отдадеността на Бог.
Превод: Faktor.bg