Гавраил: С католици не можем да служим, Кортези: Но да се молим заедно ни е позволено

Митрополит Гавраил и отец Кортези

Митрополит Гавраил и отец Кортези

На връх Цветница ловчанският митрополит Гавраил отново акцентира, че по канон православни и католици не могат да извършват общо служение. Така той опита да оправдае по БНР отказа на Светия синод за обща молитва за мир, когато у нас след дни пристигне папа Франциск.
„Ние правим това, което сме правили винаги – можем да общуваме с католици, но не можем да служим заедно. Всички го знаят това нещо. Ако вземем да служим с тях, щеше още по-голям шум да има. Същите тези хора ще кажат: „Вижте ги, те предадоха своите принципи“. Тогава щяха да настроят и вярващите хора срещу нас“, оправдава се владиката. Думите му предизвикаха реакцията на католическия доховник Паоло Кортези. Във фйсбук той контрира ловчанският митрополит Гавриил, който е известен русофил и поддръжник на интересите на Руската църква.
„Много уважаеми митрополит Гавриил,
всички много добре знаем че, за съжаление, от 1000 години не служим литургии заедно. А друго е да се молим заедно, и това е позволено, както например ще правят в Букурещ. Нали се молихме заедно в Ловеч, в памет на невинните жертви? И друго е представител да присъства на едно събитие, и това също е позволено. Трябва само да има желание. И ще бъде чест, да се молите с вярващите. Само да се молим, без да служим. И представителите винаги са добре дошли навсякъде. Много души, и същия Бог, очакват да бъдем единни, поне в молитвите и милосърдните дела. Дано! Честит празник!”, призовава отец Кортези.