Дядо Николай пред патриарх Вартоломей: Видинският владика Данаил не представлява БПЦ по украинския казус

На 17 юли Вселенският патриарх е обещал да гостува на Пловдив

Българската делегация във Вселенската патриаршия

Българската делегация във Вселенската патриаршия

Сайтът на Вселенската патриаршия публикува преди няколко часа подробна информация за проведената вчера среща между пловдивския владика Николай и патриарх Вартоломей. Българският митрополит бе придружен от игумена на Бачковския манастир епископ Сионий и от своя викарий епископ Арсений.

Казусът с Украинската църква е бил основна тема в разговорите между двамата духовници. Българският владика категорично е заявил пред Вартоломей, че скандалите в БПЦ по тази тема са създадени от митрополит Данаил – Видински владика. Писмата, които той е изпратил до всички владици в Гърция срещу патриарх Вартоломей (виж ТУК, б.р.) и посещението му преди дни във Външния отдел на Московска патриаршия са негова лична позиция, която не ангажира Светия синод в София и БПЦ. Николай е обяснил, че Данаил е станал владика след смъртта на Дометиан, а изборът е бил такъв поради липса на кандидати. 

Пловдивският владика е разяснил пред Вселенския патриарх още, че българският Синод е създал специална комисия, която трябва да изработи позиция, след като Вартоломей връчи Томос и признае за автокефална новата Украинска православна църква.

Вселенският патриарх е бил запознат и с факта, че благодарение на премиера Бойко Борисов свещенослужителите на БПЦ са вече на държавна издръжка и го уверил в православните и благочестиви традиции, които изповядва българският министър-председател.

Духовници смятат, че обясненията на Николай са породени от факта, че през 2015 г. Борисов отказа да приеме Вартоломей по време на визитата му в България. Митрополит Николай е поканил Вартоломей за тронния празник на Пловдивска епархия - 17 юли, когато се чества  Св. Марина. Отговорът на  вселенския патриарх е бил кратък  и ясен: „За мен винаги е радост да бъда гост на тронния празник на един стар приятел”.