Днес е първата от трите Големи Задушници

На Месни заговезни, в неделя, с Евангелско четене се припомня картината на Страшния съд

Днес е една от трите Големи Задушници, които православните християни отбелязват всяка година.

В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) всички българи извършват помен в памет на мъртвите - на голямата Задушница преди Великия пост. Или, както името "Задушница" показва, това е ден за възпоменаване на душите на починалите.

Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните.

На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за "Бог да прости мъртвите души". За помена се приготвя "коливо" - варено, подсладено жито, хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома.

На Месни заговезни, в неделя, с Евангелско четене се припомня картината на Страшния съд. Великият пост започва от понеделник след Сиропустната неделя.
През 2018 г. задушниците са три - Задушница преди Неделя Месопустна (10 февруари), Черешова задушница (26 май) и Архангелова задушница (3 ноември).

На днешния ден се почита паметта на Света мъченица Валентина. Тя произхожда от град Кесария в Палестина. Тя била благочестива девойка и дълбоковярваща християнка. Става жертва на гоненията срещу християните през 308 г.

Именици днес са Валентин, Валентина, Хараламби, Харалампи, Ламби, Валя, Пейо, Яна, Валерия.

В българския календар днес е Ден на пчеларите, градинарите и овощарите.