ВЦИОМ: Едва 5% от руснаците искат да живеят в епохата на Сталин

64% от руснаците смятат, че Сталин е действал в интересите на цялото общество

Всеруският център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ) проведе анкета, която показва, че само 5% от руснаците биха искали да живеят в епохата на Йосиф Сталин, предава РИА Новости, цитирана от "Фокус".
Най-много респонденти са изразили желание да живеят в съвременна Русия (40%). Малко по-малко – 37% - биха искали да се върнат в епохата на Леонид Брежнев. В края на XIX и началото на XX искат 4% от запитаните, а при Борис Елцин – само 4%.
Положителното отношение сред руснаците към Сталин достигна максимума за цялото време на наблюдение – общо 58% от запитаните се отнасят към него добре, включително 48% с уважение.
Отрицателно мнение за Сталин са изразили 16% от респондентите. Положителното отношение е по-голямо от отрицателното във всички възрастови групи, но сред младежите той е най-малко (32% срещу 18%), се отбелязва в изследването.
Според резултатите от изследването, 64% от руснаците смятат, че Сталин е действал в интересите на цялото общество, като цяло, или в интересите на мнозинството.
Почти същият процент – 65% - считат, че в своите действия настоящият президент Владимир Путин се ръководи от интересите на цялото общество, като цяло, или в интересите на мнозинството.
Увеличава се и представата за Сталин като ефективен ръководител.
Две трети (65%) от запитаните са на мнение, че под негово ръководство страната се е развивала по-скоро в правилна посока, а с това не са съгласни 21%.
Изследването на „ВЦИОМ-Спутник“ е проведено на 18 април сред 1600 руснаци.