Всеки осми човек у нас страда от бъбречно заболяване

Важно е да се намали употребата на сол, смята доцент доктор Атанас Кундурджиев

Д-р Атанас Кундурджиев

Д-р Атанас Кундурджиев

Болница „Свети Иван Рилски“ в София започва безплатни прегледи за бъбречни заболявания. Кампанията ще продължи до 19 март. Прегледите се провеждат от 15 до 17 часа, след предварително записване на телефон 02 952-38-33.
Доцент доктор Атанас Кундурджиев - началник на Клиниката по нефрология към болница „Свети Иван Рилски“, призова хората да носят и изследвания на обикновена урина и кръвни изследвания, за да бъде консултацията по-пълноценна. Всеки осми човек у нас страда от бъбречно заболяване, сочи тревожната статистика. Рискови групи са хората с наднормено тегло, тези с артериална хипертония и тези с метаболитен синдром, обясни той пред БНР.

„След 40-годишна възраст започва постепенно да отпада една част от бъбречната функция - средно с по 10% на 10 години. Обичайно, хората над 75-годишна възраст доста по-често имат влошена бъбречна функция. Другата причина за високата заболеваемост е разширяването на захарния диабет. Това е свързано със затлъстяването, обездвижването, с промени в състава на храните. Само един факт ще отбележа – за около 30 години приемът на фруктоза е нараснал с около 2000%, а това е продукт, от който се образува пикочна киселина, развива се метаболитен синдром. Не е съвсем безобидна толкова широката употреба на фруктозните сокове и сиропи“.

Високото кръвно налягане уврежда бъбреците и сърцето, а пациентите с увредени бъбреци имат и доста по-висок сърдечносъдов риск, предупреди д-р Кундурджиев. За доброто бъбречно здраве е важно да се намали и употребата на сол, допълни експертът.

„Хората са употребявали солта като консервант и овкусител. В еволюцията сме се приспособи донякъде към тази по-широка употреба на сол, но това вреди, води до високо артериално налягане, води до сърдечно-съдови усложнения. Във Финландия, Япония, а и в някои други страни, има държавни кампании да се намали употребата на сол. Постига се значим здравен ефект“.

Двигателната активност е здравословен фактор, който „не трябва да се подценява“, допълни лекарят.

Когато има по-добра информираност, хората повече си обръщат внимание на здравето.