Във врачанско село спокойствието струва 5 лв. за обитаема къща и 10 лв. за необитаема

30% от селата в Старозагорска област имат договори за охрана с частни охранители, заяви депутатът от ГЕРБ Маноил Манев

Маноил Манев и Татяна Иванова

Маноил Манев и Татяна Иванова

Ще вършат ли частните охранители работата на МВР? Това коментираха в студиото на БТВ Татяна Иванова, изпълнителен директор на индустриален клъстер „Сигурност”, и депутатът от ГЕРБ Маноил Манев.

По думите на Манев 30% от селата в Старозагорска област например имат договори за охрана с частни охранители. Сега законодателно се дава възможност тези договори да се сключват не от отделни хора, а от общината – с пари от бюджета й.

По думите му това не означава абдикация на държавата, тъй като в случая става дума за охранителна дейност, а не за разкриване на престъпления.

„Преди години имаше СОД към МВР, но беше закрита по „много интересен начин”, припомни той.

„Частните охранителни компании доставят бизнес услуга „сигурност” – тя е специфична, тъй като се извършва на определени обекти и служителите носят оръжие. Законът е писан от МВР за бизнеса, но МВР си има достатъчно проблеми, за да се занимава с този закон – имаше нарушения на процедурата, има и свръхрегулация”, коментира Иванова.

Интересен е и примерът на врачанското село Лиляче, където откакто има частна охрана, местните хора се чувстват много по-спокойни. Разказват, че преди се е крадяло, но сега кражбите са престанали. Частната охрана струва по 5 лв. на обитаема къща и 10 лв. на необитаема.

Селото е с охрана от 6 години насам, а фирмата е била избрана на общоселско събрание сред четирима кандидати.

Наскоро в репортаж от  Медковец жителите споделиха, че остават притеснени за сигурността си и казват, че частната охрана ще им е добре дошла.