Военна прокуратура протестира спирането на делото срещу бившия шеф на разузнаването

То е спряно въз основа на съдебно-медицинска експертиза, назначена по друго дело на ген. Кирчо Киров

ген.Кирчо Киров

ген.Кирчо Киров

Военно-апелативна прокуратура протестира пред Върховния касационен съд определението на Военно-апелативен съд от 10 юли, с което беше спряно за срок от 6 месеца наказателното производство срещу бившия шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров за длъжностно присвояване в особено големи размери и представляващо особено тежък случай, с мотиви за влошено здравословно състояние на подсъдимия, съобщиха от прокуратурата.

В проведеното съдебно заседание на 10.07.2019 г. по въззивното производство срещу Кирчо Киров пред Военно-апелативния съд, подсъдимият Киров не се е явил въпреки, че е бил длъжен, тъй като участието му е задължително. На това заседание защитникът на Киров е представил копие от съдебно-медицинска експертиза, която е била назначена по друго наказателно производство срещу него, което се разглежда в момента от Върховния касационен съд. Позовавайки се на копието на съдебно медицинската експертиза, Военно-апелативния съд е спрял наказателното производство срещу Киров.

Спряното дело е първото от серията дела срещу Киров, след като той напусна поста си в НРС през 2012 г. Две инстанции го осъдиха на 10 г. затвор. Той атакува именно тази присъда пред ВКС. Според прокуратурата бившият разузнавач №1 е присвоил близо 5 млн. лева, след като съставил над 1000 официални финансови документа, които да бъдат използвани за доказване на фалшиви служебни разходи за специфични нужди на НРС. Самият той категорично отрича.

Военно–апелативна прокуратура счита, че това спирането на делото е незаконосъобразно, поради следните съображения:

- Съдът се е позовал на копие от експертиза, назначена по друго дело, като това е незаконосъобразно, тъй като съдът е длъжен да взема решенията си само на доказателства, събрани по надлежния ред, при спазване на принципа на непосредственост по смисъла на чл. 18 от НПК – да основава решенията си върху доказателствени материали, които е събрал и проверил лично;

- Представено е копие от експертиза, което не представлява дори заверен препис от него, а не е приложено и заверено копие от определението на ВКС за спиране на производството срещу Киров;

- Липсва предвидена възможност на съда за спиране на наказателното производство за определен срок, каквото е сторил Военно – апелативният съд с произнасянето си на 10 юли.

Военно-апелативна прокуратура счита, че неявяването на Кирчо Киров в съдебното заседание на 10 юли представлява основание за изменение на мярката му за неотклонение в по-тежка, тъй като не са представени доказателства за наличие на уважителна причина и обективна невъзможност на лицето да участва лично в наказателното производство.