Владислав Горанов: Промишленото производство и оборотът отчитат положително развитие от началото на 2019 г.,

Растежът на строителната продукция също се ускорява с 9,2% през февруари, заяви финансовият министър

 През февруари 2019 г. регистрираната безработица достигна 6,2%, което е понижение с 0,8%. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов в началото на днешното правителствено заседание, предаде  Агенция „Фокус“.

„Възложен ми беше анализ на текущото икономическо развитие. По последни данни мога да докладвам, че през март общият показател за бизнес климата се повишава с 0,3 пункта, воден от по-добрите очаквания на фирмите от търговията на дребно в строителството и услугите“, заяви Горанов.
Финансовият министър посочи, че индикаторът за доверието на потребителите също се подобрява през март

 „Повишава се още и оценката на домакинствата за текущото финансово състояние, така също и за бъдещата икономическа ситуация, което е добра новина. Промишленото производство и оборотът отчитат положително развитие от началото на 2019 г., като последните данни за февруари показват 6,6% ръст на промишленото производство и 6,9% на оборота на промишлените предприятия спрямо 2018 г.“, заяви Горанов. Той посочи, че по-благоприятната динамика се дължи на продажбите от износ, които нарастват с над 10%, подкрепени с производството на химически продукти и електрически съоръжения.
„Растежът на строителната продукция също се ускорява с 9,2% през февруари, въпреки че сградното строителство запазва водещата си роля. Гражданското строителство също отчита растеж“, обясни Горанов. 
Финансовият министър посочи, че има положителна тенденция и на пазара на труда. „През февруари регистрираната безработица достигна 6,2%, което е понижение с 0,8% спрямо същия месец на 2018 г.“, каза още той. Горанов заяви, че кредитът за частния сектор също продължава да се развива положително. 
„През януари растежът на износа на стоки нараства с 8,4% спрямо януари 2018 г. То се наблюдава основно към страни от ЕС, но има нарастване на износа и в трети страни“, обясни Горанов.