Проф. Чуков: Шериф Се е извършил класически атентат в момент на проблясъци да се героизира

Френската държава не е наложила такива мерки за сигурност, които да гарантират живота на гражданите

Владимир Чуков

Владимир Чуков

Шериф Се – второ трето поколение френски гражданин. Той е специалист по банкови обири, рецидивист, криминализирал, попаднал в затвора, където се е радикализирал. Това заяви в студиото на Нова ТВ арабистът Владимир Чуков.

Вчера е трябвало да бъде арестуван, той е избягал и вероятно в момент на проблясъци е решил да се героизира. Къде е криминалното и къде е религиозното - е сложен въпрос. Това е класически атентат, защото първо той е стрелял по униформените, а след това е започнал безразборно да стреля, аргументира тезата си арабистът. 

Чуков обясни, че в Страсбург малцинствата са много особена ситуирани, те живеят в гета. Проблемът е това, че всички атентати, които се случиха през последните години показват, че френската държава не е в състояние дори с перфектната система за сигурност да наложи такива  мерки за сигурност, които да гарантират живота на гражданите. 

„Провежда се операция за арестуване на нападателя. Той вече е известен на полицията с много и провинения от общ характер, за които вече е бил осъждан тук и в Германия, и за които е излежал присъдите. 350 души са мобилизирани, за да му попречат да избяга”, обяви вътрешният министър.

Заради операцията е преустановено движението на наземния обществен транспорт. Жителите на Страсбург са призовани да не излизат навън и да следят указанията на властите.