ВКС решава да бъде ли възобновено делото за смъртта на Ангел Димитров - Чората

Състав на Върховния касационен съд ще решава да бъде ли възобновено делото за смъртта на Ангел Димитров - Чората.

Искането за това е на роднините на петимата осъдени по случая благоевградски полицаи и на главния прокурор Сотир Цацаров.

Чората почина при задържането му преди 14 години по време на полицейска акция, наречена "Респект".

Чората е починал заради прекомерна употреба на сила или заради здравословни проблеми - това чрез десетки експертизи и още повече разпити, изясняваха 14 години различни съдебни състави и на трите съдебни инстанции.

Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Граховски, Иво Иванов и Борис Механджийски бяха и осъждани на различни години затвор, и признавани за невинни.

Когато за първи път делото стигна до ВКС, те бяха оправдани, но роднините на Чората пратиха случая в съда в Страсбург. България беше осъдена, а главният прокурор Сотир Цацаров принуден да поиска възобновяване на делото. И така тази пролет друг състав от върховни съдии осъди петимата полицаи на по седем години затвор. От два месеца те са в затвора. А в тяхна защита бяха проведени протести в Благоевград и в София.

Преди днешното заседание, на което петима магистрати трябва да кажат имат ли основание твърденията на техните роднини и на главния прокурор, че присъдите са несправедливи и случаят трябва да бъде отворен за пореден път, върховните съдии отхвърлиха искането на Писов, Калинков, Граховски, Иванов и Механджийски да чакат решението на свобода.