Видове оцет и кой е най-добрият?

Балсамовият оцет е един от най-популярните

Разнообразието от видове оцет на пазара е наистина голямо. Вероятно вие самите в момента имате повече от един вид в кухнята си. Но в какво точно се изразява разликата между тях и как да разберем кой е най-добрият сред тях?

Оцетът е продукт, който се получава от добавяне на бактерии към всякакъв вид алкохол - вино, сайдер, бира - или захари, които след това ферментират и се превръщат в оцетна киселина. Продължителността, необходима на оцетa да ферментира, естествено, зависи от това от какво е направен.

Всеки вид оцет има свой специфичен вкус и се използва по различен начин. Това означава, че оцетът, който използвате за почистване на подове, вероятно не е същият като този, с който овкусявате салатата си или мариновате пилето за вечеря.

Ето кои са най-популярните видове оцет и най-добрите начини за използване на всеки един от тях:

Дестилиран бял оцет

Дестилираният бял оцет обикновено се прави от комбинация от около 5 до 10% оцетна киселина и приблизително 90 до 95% вода.

Със своя интензивен, остър вкус, той има редица кулинарни приложения. Използва се при приготвянето на кетчуп, твърдо сварени яйца и т.н.

Но белият оцет е известен най-вече с отличните си почистващи свойства. Например, когато се смеси с хлебна сода, той създава пенообразуващ разтвор, който е полезен за отстраняване на упорити петна и натрупани мазнини.

Бял винен оцет

Както подсказва името, белият винен оцет е направен от ферментирало бяло вино. Вкусът е по-мек от дестилирания и ябълков оцет. Той има доста кулинарни приложения и често се използва като основна съставка за салатени дресинги, сосове и дори маринати.

Балсамов оцет

Балсамовият оцет е един от най-популярните видове оцет. Колкото по-дълго остарява, толкова по-тъмен е цветът, по-сладък е вкусът, а консистенцията става по-плътна. Въпреки че е лесно да се намери балсамов оцет във всеки супермаркет, той може да варира в цената и качеството.

Родината на балсамовия оцет е Италия, където расте и гроздето, от което се приготвя ценният продукт. Специфичното при приготвянето му е, че съдържа целия плод - кожа, семена, стъбла на гроздето.

Балсамовият оцет е един от най-добрите видове оцет. Смесен със зехтин, е основа за лесен салатен дресинг. От него също така може да се направи вкусна пилешка марината.

Оризов оцет

Оризовият оцет се приготвя от ферментирало оризово вино. Той има сладък, по-скоро деликатен вкус и е по-малко кисел в сравнение с повечето видове оцет. Цветът на оризовия оцет може да варира в зависимост от страната на произход на бутилката - от прозрачен до кафяв, червен и дори черен. Този вид оцет се използва най-вече в рецепти от азиатската кухня, включващи салати, нудълс и дори пържени зеленчуци.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет се приготвя от ферментирал ябълков сок, което му придава напълно различен вкус от другите видове оцет. Той е особено подходящ за подправяне на ястия със скариди, както и за някои картофени блюда.

Ябълковият оцет е известен и като съставка, която подобрява храносмилането и здравето на червата.

Малцов оцет

Малцовият оцет се прави от пивоварен ечемик. Най-известното му приложение е като съставка в традиционните рецепти за риба и чипс.

Освен това, много хора използват този вид оцет за овкусяване на боб и дори за приготвяне на кисели краставички.

(Rozali.com)