Веселото сърце е изцеление, унилият дух суши костите

Една минута смях се равнява на 40 минути бягане

В книгата си "Критика на чистия разум" Емануел Кант пише, че "смехът дава усещане за здраве, активизира всички жизненоважни процеси. Засилва се перисталтиката на червата и движението на диагфрагмата, постига се хармония между душа и тяло". По-късно всички тези твърдения на немския философ били научно доказани.

По време на смеха работят много повече мускули, отколкото можем да си представим: не само лицевите мускули, но и коремните и диафрагмата на стомаха. Освен това когато се смеем ние дишаме особено дълбоко, което подновява запаса на кислород в клетките, помага да се разтворят бронхите и белите дробове и да се освободят дихателните пътища.

Смехът е прекрасна гимнастика за стимулиране на храносмилането и за всички органи, разположени в коремната кухина. Смехът има също обезболяващо и противовъзпалително действие, а мозъкът по време на смях произвежда "хормона на щастието".

В Библията е казано:"Веселото сърце е благотворно като изцеление, а унилият дух суши костите".

Най-новите изследвания на учените доказват, че хубавото настроение пази от простуда! Когато се веселите с приятели или се занимавате с нещо любимо, вие си гарантирате несъкрушимост на имунната система за два дни. А последствията от лошото настроение са намаляване на имунитета за един ден. Изследванията показват, че абсолютно здрави хора могат да настинат просто като излязат навън в мрачно и лошо настроение.

Най- прекрасният смях е смехът на детето, защото това е смехът на самия живот, той е искрен, заразителен, щастлив. Има една чудесна пословица: "Когато се смее дете, усмихва се небето".

Въз основа на  многобройни изследвания медиците от университета в Берн доказали, че неудържимият смях в продължение на пет минути не само премахва състоянието на депресия, но оказва благотворно влияние върху сърцето и белите дробове. Както пресметнали учените, една минута смях е равносилна на четиридесетминутно бягане.

Не по-малко благотворно влияе на човешкия организъм и усмивката. Широко усмихвайки се, ние усещаме прилив на добро настроение и включваме в "работен режим" центровете на удоволствието в мозъка си.

ДАЙ СИ ШАНС: СМЕЙ СЕ ОТ СЪРЦЕ, РАДВАЙ СЕ НА ЖИВОТА, УСМИХВАЙ СЕ ШИРОКО И ЩЕ БЪДЕШ ЗДРАВ, СТРОЕН И ЩАСТЛИВ! (doka-dietichno.blogspot.bg)