Родолюбци вдигнаха паметник на Левски в Канада

Монументът на Апостова е бил открит вчера на празнична церемония в град Брамтън

Васил Левски

Васил Левски

Първият паметник на Васил Левски в Канада беше открит вчера на празнична церемония в Българската източноправославна църква "Св. Димитър" в югоизточния град Брамптън, провинция Онтарио, информира в. "Български хоризонти".

Първата копка за изграждането на бронзовия бюст на Левски бе направена на 16 юли, два дни преди отбелязването на 180-ата годишнина от рождението му.

Проектът се осъществи от почетния консул на България в град Мисисага Игнат Канев, настоятелството на БИПЦ Св. Димитър" в Брамптън с председател Цветанка Христоскова, с организационната подкрепа и координация на генералния консул на България в Торонто Петър Крайчев и дарения от редица български граждани и сдружения на българската общност в Канада и България. Паметникът е сътворен в ателието на инж. Тодор Ганарев и инж. Радиана Дервенска в България.

В поздравителен адрес президентът Румен Радев приветства "родолюбивата българска общност", която, "благодарение на своята енергия и отдаденост, доведе тази толкова българска инициатива до успешен завършек".

"Васил Левски е заветът и посоката, която всички българи трябва да следваме, независимо от това в коя точка на света се намираме", се казва в обръщението на Радев.