Вдигат с 10% заплатите на шофьорите в столичния градски транспорт

От утре 30 нови автобуси ще обслужват линиите 72 и 84

Средно с 10% ще бъдат увеличени заплатите на шофьорите в столичния градски транспорт. Повишението влиза в сила от 1 февруари и засяга всички работещи в общинските транспортни дружества - "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт", "Метрополитен" и Центъра за градска мобилност.

За увеличението на заплатите са осигурени 10 млн. лв. допълнително от бюджета на София, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Увеличението засяга около 7000 - 8000 души, а целта е така общината да задържи шофьорите в системата на столичния градски транспорт.

Проблемът с кадрите е във всички сфери, включително и с шофьорите в градския транспорт. Това е и най-важният аргумент за повишението на заплатите, за да може служителите в градския транспорт да имат мотивация да останат. Затова благодаря на синдикатите, защото преговорите не бяха лесни, каза Фандъкова.

Цяла Европа изпитва недостиг на шофьори. При нас също има липса на кадри, обясни шефът на "Столичен автотранспорт" Слав Монов.

В общинското дружество работят над 2000 души, като шофьорите са 1200. Средната брутна работна заплата, която получава шофьор там, е 1700-1800 лв.

От утре пък 30 нови автобуса ще обслужват линиите 72 и 84. Те са нископодови, накланят се при спиране на спирка, имат климатик и видеонаблюдение.

Това е поредната инвестиция в модернизацията на градския транспорт. В изпълнение на визията ни за развитие на София като зелен град и част от мерките за подобряване качеството на въздуха, в последните години предприехме изключително мащабна програма за обновяване на градския транспорт, каквато не се е случвала в София от десетилетия. Освен тези нови автобуси, до края на годината ще пуснем още 82. 22 от тях вече се оборудват и ще започнат да обслужват линиите на градския транспорт най-късно в началото на февруари. Започнаха да пристигат и 60-те съчленени автобуси. Очакваме 13 нови трамвая и разбира се, пускането на първия участък от третата линия на метрото. Това са огромни инвестиции. Целта ни е в столицата да не се движат 30-годишни автобуси, да има повече удобство и сигурност за пътниците и повече хора да се придвижват с градски транспорт, за да имаме по-чист въздух, подчерта Фандъкова.