Възвръщане честните мощи на св. Йоан Рилски

Св. безсребреници Козма и Дамян в Рим

На 1 юли Църквата отбелязва едно от значимите събития в нашата духовна история – връщането на мощите на св. Иван Рилски Чудотворец от Търново в Рилската обител.

Скромният отшелник от Рила планина живял през X век, по времето на св. благоверни цар Петър. Още приживе наричали Йоан земен ангел и небесен жител. Заради голямата му вяра и духовност Бог му дал дарбата да помага на хората и да върши чудеса. На 18 август 946 година св. Йоан напуснал този свят, а 34 години след успението си той се явил на сън на своите ученици и им заповядал да изровят нетленното му тяло и да го пренесат в Средец. Там мощите на светеца били пазени в продължение на два века.

През 1195 година цар Асен тържествено ги пренесъл в столицата Търново. През 1496 година, след като получили разрешение от султана, монасите от Рилската обител върнали мощите на светеца от Търново в основания от него Рилски манастир.

"...И така, заедно с народа, като вдигнаха светеца, множеството избрани мъже на коне, други пеш, множество боси с жени и деца ги изпращаха вън от града на 4 поприща и като се спускаха със сълзи и плач да целуват ковчега на светеца върху носилото, казваха: "Отиваш си от нас, дивни отче, а нас оставяш сираци, както преди!". И удряйки се в гърдите, се връщаха. А велможите заедно със свещеници и монаси направиха шествие с тях чак до мястото, наречено Лешница. И след като ги гостиха там и си взеха мир по обичай (като се сбогуваха), връщаха се у дома. А други вървяха с тях чак до светата обител. Оттам започнаха да носят светеца на своите рамене, като го снеха от животното, което го носеше дотогава". (из "Разказ за връщането на честните мощи на преподобния наш отец Йоан от град Търново в неговата Рилска обител", Написано от очевидец, дякон Владислав Граматик, във "Великия панигирик" на Рилския манастир).

***

Светите безсребърници Козма и Дамян живеели в Рим. Бог им дарил чудотворна сила да лекуват. И те вършели това даром, като искали само едно - излекуваните да повярват в Христа. Много езичници поели по пътя на спасението. Братята изтърпели мъчения. Но от съда били приети за невинни и освободени. Някогашен техен учител с измама ги завел на планина да търсят билки и там ги убил с камъни.

Празнуват: Дамян, Даме, Кузман.