Фалшива тревога на френската полиция: Не е задържан джихадист, планирал атентати в България

Името му се различавало с една буква от това на издирван терорист

Френската полиция не е задържала издирван джихадист, който планирал атаки в района на Париж и в България, както бе съобщено вчера, а друго лице. При по-подробна проверка на самоличността на арестувания се оказало, че името му се различава с една буква от това на издирвания терорист. Външният му вид също не съответства на описанието на джихадиста. По-рано в. „Паризиен“ съобщи, че френската полиция е задържала през нощта в неделя в Париж обявен за издирване с европейска заповед радикален ислямист, който планирал атентати във френската столица и в България.

Мъжът, който е французин, е арестуван на „Шанз Елизе“ след проверка на автомобила „Ситроен“, в който се возел. Проверката била провокирана от нетрезвото състояние на шофьора, който е задържан заради употреба на алкохол. Първоначално служителите на органите на реда сметнали, че спътникът му е издирван и особено опасен джихадист, за когото има издадени три издадени заповеди за арест, включително европейска, но подозренията им в крайна сметка не се оправдали.

Издирваният е обект на заповед за задържане заради престъпен сговор с цел подготовка на терористични актове в района на Париж и в България, съобщи запознат източник, цитиран от БНР.