Вътрешният министър и ГДБОП с разкрития за нагла престъпна група в здравеопазването

Тепърва ще се чува какво става в сектора, битката ще бъде жестока, заяви Валентин Радев

Четвърти месец наблюдаваме случващото се в сектор „Здравеопазване“. Това каза на извънреден брифинг министърът на вътрешните работи Валентин Радев след извънредната среща заради злоупотребите в болниците, предава „Фокус“. На брифинга присъстваха още министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, главсекът на МВР Младен Маринов, прокурор Иван Гешев, говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова и шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

"Срещата днес бе организирана от премиера Бойко Борисов и на нея присъстваха и здравният министър Кирил Ананиев, и министърът на финансите Владислав Горанов. „Работата на МВР, ДАНС и прокуратурата е постоянна и засилена през третото правителство на Бойко Борисов. Основният мотив за нашата активност е, че в сектора се дават значителни средства без значително подобряване на услугите“, заяви Валентин Радев.

Тепърва ще се чува какво става в сектор „Здравеопазване“. Това, че сме решени да помогнем на себе си и на нашите съграждани, е безспорно. Такива операции има няколко. Тепърва ще се чува какво става в този сектор. Много пари, а ефектът е същият. Работата ни е да сведем до минимални граници тези лоши практики. Имаме нужда и от всички медицински работници да застанат на наша страна и да ни помогнат. Тук има много специфична материя, коментира Радев и уточни, че става въпрос за границите между живота и смъртта.

„Битката ще бъде жестока“, подчерта той.

Проведена е акция за данъчни престъпления и пране на пари, при която са иззети лекарства за милиони левове. Това стана ясно от думите на административния ръководител на специализираната прокуратура Иван Гешев по време на извънреден брифинг в МВР. 

Производството е образувано месец септември т.г. Данните и сигналът са получени още 6 месеца преди това. В хода на вчерашния ден са претърсени над 60 адреса в 4 града. Предмет са данъчни престъпления и пране на пари. Намерени са лекарства, подготвени за износ, сред които животоспасяващи - за онкоболни, за деца. В хода на проведените претърсвания бяха иззети лекарства на стойност милиони левове. Предстои да бъде уточнено допълнително точният размер. "Предстои в близките дни да се уточни веригата от обвиняеми. Очертава се да е доста дълга. Имаме амбиция да стигнем до максимален брой лица“, коментира Гешев. 

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов допълни, че това е поредната реализация, която е изключително успешна. По думите му това не е единствената схема с лекарства, а има още доста такива.  Спиридонов отказа да коментира има ли сред тях и такива на депутата и лидер на "Воля" Веселин Марешки.