Васильовден е, Сурваки

По традиция се смята, че "потупването с дрянова пръчка" (сурвачка) по гърба носи здраве и щастие

Денят е наречен от българите "Сурваки" или "Сурва" по названието на едноименния обичай - сурвакането, символизиращ преминаването в Новата година и загърбването на старата. По традиция се смята, че "потупването с дрянова пръчка" (сурвачка) по гърба носи здраве и щастие.

Клонки се отсичат от бащата (мъжете в семейството), а жените изплитат от клонките им венчета, накичват ги с червени вълнени конци или с пуканки и сушени плодове. На сурвачката се завързва и сребърна пара. Сутринта на Нова година децата сурвакат цялото домочадие и животните. Старите българи вярват, че удрянето с дрянова пръчка по гърба носи здраве и щастие. Малките сурвакарчета се събират на групи и обикалят цялото село. Домакините ги даряват с кравайчета, наденици, ошав и дребни пари. След като обиколят роднинските и съседските къщи, децата хвърлят сурвачките в реката, за да тече животът като по вода.

1 януари се нарича още Васильовден (почита се паметта на св. Василий Велики). Това е зимен празник - познат в цялата етническа територия на българите. Отличава се с богата празнична обредност. За обредната трапеза се приготвят блажни ястия - свинско месо; баница, в която се слагат дрянови клончета с късмети наречени за здравето, къщата, богатството, в някои райони се пече кокошка (пуйка), правят се различни сладки изкушения с мед, жито и орехи.

Народните вярвания са, че ако първият залък от погачата момите и ергените сложат под възглавницата си, ще сънуват бъдещият си съпруг (съпруга). Около огъня или трапезата се гадае за предстоящи сполуки през Новата година. 

На 1 януари имен ден празнуват всички, които носят името Васил (означава царски), Василка, Веселин, Веселина, Вълчо.

Във всички епархии на Българската православна църква ще бъде отслужена тържествена света литургия по повод Васильовден или Сурваки. На този ден църквата почита и Св. Василий Велики един от ранните християнски философи.

Празничната света Литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Нeвски" ще започне в 10.00 часа. Литургията ще оглави митрополитът за САЩ, Канада и Австралия Йосиф, а Светейшият патриарх Неофит ще вземе молитвено участие в нея. След това Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще отслужи Молебен за благословение на Новата 2017 година, в края на който ще произнесе слово за настъпващата нова година.