Вартоломей призова Онуфрий да участва в учредителния съвет на обединената УПЦ

Вселенският патриарх му предлага дори да издигне кандидатурата си за предстоятел на обединената УПЦ

Вселенският патриарх Вартоломей

Вселенският патриарх Вартоломей

Вселенският патриарх Вартоломей призова ръководителя на Украинската православна църква към Московската патриаршия Онуфрий да участва в обединяващия съвет на украинската православна църква. Писмото, изпратено от Вартоломей, написано на 12 октомври, е публикувано във Facebook на 6 декември от митрополита на Украинската православна църква към Московската патриаршия Александър (Drabinko).

Вартоломей отбеляза, че иска да информира Онуфри за решенията на Вселенската патриаршия чрез своите екзархи, но Онуфрий отказва.

"Ние ви информираме, че след избирането на ръководителя на украинския църковен орган, състоящ се от духовници и миряни, не може еклесиологически и канонически да носите титлата Киевски митрополит, която носите днес в нарушение на описаните условия на официалните документи от 1686 г. ... ние ви молим да участвате заедно с вашата йерархия в предстоящия учредителен съвет на Обединената украинска православна църква и избора на нейния предстоятел", пише в писмото.

Вартоломей отбеляза, че Онуфрий също може да представи своята кандидатура. 

Вселенският патриарх призовава още ръководителя на УПЦ към Московската патриаршия да комуникира с патриарха на УПЦ към Киевската патриаршия Филарет и с ръководителя на Украинската автокефална православна църква Макарий. 

Превод: Faktor.bg