Варна се кани да плати на Георги Гергов над 43 млн. лв. за "Дупката" в центъра на града

Става дума за нереализиран строеж на търговски център, който беше започнат още през 1984, придобит по-късно от бизнесмена

Георги Гергов

Георги Гергов

Варна предприема пореден опит да купи от бизнесмена Георги Гергов т.нар. "Дупка" на централния бул. "Княз Борис I" в града. Това стана ясно по време на днешното заседание на постоянната общинска комисия "Собственост и стопанство", пише "Дневник". Става дума за нереализиран строеж на търговски център, който беше започнат още през 1984 г., а по-късно стана собственост на пловдивския бизнесмен. Според предложението на кмета на града Иван Портних, прието само с един глас против, общинските съветници приеха пазарна оценка на имота в размер на малко над 43.2 млн. лв., направена от независим оценител. Пак според същото предложение сделката може да бъде сключена само ако средствата за нея бъдат предоставени от държавния бюджет.

В приетото днес предложение на Портних след осигуряване на финансирането той ще бъде упълномощен да сключи договор за придобиване на 100% от акциите на дружеството "Централен универсален магазин Варна" в чийто активи е "Дупката".

Членовете на комисията "Собственост и стопанство" във Варна приеха и предложението на Иван Портних да бъде допуснато предварително изпълнение на процедурата по придобиване на имота, "тъй като от закъснението на изпълнението може да последва значителна или трудно поправима вреда".

Историята на варненската "Дупка" е дълга, в последните две години стана и трагикомична.

В края на юли 2016 г. с решение на Министерския съвет държавата подели дяловете си в дружеството "Международен панаир Пловдив", контролирано от Георги Гергов, между Пловдив и Варна. Странното в подялбата беше, че на Варна бяха отстъпени 29% от държавните акции, докато Пловдив получи само 20%. Това даде повод на съветниците в града първоначално да откажат да получат дяловете, докато варненските им колеги ги приеха с охота след заседание, продължило само 10 минути.

На въпрос на "Капитал" защо държавният дял бе прехвърлен на Варна и Пловдив безвъзмездно, вместо да бъде продаден, от Министерството на икономиката тогава отговориха, че през последните години към акциите не е бил проявяван никакъв инвеститорски интерес. Това обяснение обаче беше малко странно, тъй като до тогава делът, равняващ се н около 70 млн. лв. не бе предлаган за приватизация.

Още през 2016 г. обаче беше ясно, че Варна приема "дарението", за да го размени с Гергов срещу "Дупката". Въпреки това обаче в продължение на почти една година кметът на града Иван Портних категорично отричаше съществуването на подобна схема. Аргументите му обаче бяха твърде неубедителни.

Според най-екстравагантните от тях община Варна смяташе да построи собствен експо център на терен до Двореца на културата и спорта в града, а участието й като акционер в "Международен панаир Пловдив" трябваше да помогне за ползването на опит и полезни контакти за развитието на панаирен и конгресен туризъм в града.

По-малко от година по-късно обаче се оказа, че сделката с Гергов, един от най-яростните вътрешнопартийни противници на лидера на БСП Корнелия Нинова, е била предварително договорена от ГЕРБ. 

Разразилият се по този повод скандал принуди лидера на партията Бойко Борисов да даде заден ход. Той разпореди на кметовете на Варна и Пловдив да върнат на държавата акциите си в "Международен панаир Пловдив", а те от своя страна веднага изпълниха нареждането му пак през решения на общинските съвети в двата града.

Аргументите, с които това се случи бяха "опити за публични внушения, които свързват ГЕРБ със знаков бизнесмен от средите на БСП" и необходимостта "действията за консолидация на държавната собственост в "Международен панаир Пловдив" да продължат".

"Няма да позволя името, авторитетът и честта на ГЕРБ да бъдат петнени заради лични икономически интереси", гласеше обяснението, което даде сам премиерът.

Всички тези обходни маневри обаче не оставят никакво място за съмнение, че и днешното решение на съветниците във Варна е част от пореден опит на ГЕРБ да поднови бизнес контактите си с Георги Гергов.

Решението за придобиване на 100% от акциите на "Централен универсален магазин Варна" срещу 43.2 млн. лв. трябва да бъде прието от предстоящата сесия на общинския съвет в града.

Хроника на "Дупката" 

През 1986 г. тогавашният "Изпълком на Общинския народен съвет" решава да построи универсален магазин в центъра на Варна. На мястото на няколко от най-кросивите сгради с архитектурна стойност в историческия център на града зейва "Дупката". Тя е собственост на фирма "Лазур", създадена по т.нар. Указ № 56 на комунистическото правителство.

С Указа се насърчаваше строго контролирано от държавата частно предприемачество, което трябваше да съживи вече полумъртвата по това време социалистическа икономика. След промените през 1989 г. проектът е замразен на етап изкоп. През 1994 г. заедно с "Лазур" община Варна учредява акционерно дружество "Търговски дом". През 1999 г. компанията "Феста холдинг" на Петя Славова приватизира "Лазур" и така става собственик на мажоритарния дял от акциите в"Търговски дом".

Пет години по-късно – през 2004 г. общината, чийто кмет по това време вече е злополучният Кирил Йорданов, "пропуска" да внесе 6618 лв. при вдигане на капитала на компанията и тка губи 30 хил. акции.

През 2005 г.- "ЦУМ"АД на Георги Гергов купува първата партида общински акции. След неколкократни вдигания на капитала, които администрацията на злополучния бивш варненски кмет Кирил Йорданов услужливо "проспива", контролът върху компанията вече е изцяло на Гергов.

Междувременно, в продължение на поне 10 години бараките, поставени в периферията на дупката бяха отдават под наем срещу 140 лв. на кв.м. От тях общината получаваше по-малко от 3.50 евро под формата на т. нар. "тротоарно право". Разликата потъваше в неясни схеми на политически лобита, формиращи т.нар. "прокметски мнозинство" в местния Общински съвет.

През последните години наследникът на Йорданов Иван Портних няколко пъти обяви, че се водят преговори за "откупуването" на Дупката, но те винаги завършваха с неуспех.