Външните министри от ЕС подкрепиха ударите в Сирия

Говорителят на германския канцлер обяви, че сирийският президент Башар Асад трябва да бъде сменен в края на преходния мирен процес

Външните министри на ЕС.Снимка: ЕПА/БГНЕС

Външните министри на ЕС.Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът „Външни министри“ от ЕС, който се провежда в Люксембург, прие обща позиция за Сирия, в която подкрепя ударите на САЩ, Франция и Великобритания по цели на режима в Дамаск. В документа се посочва, че сирийският режим носи основната отговорност за катастрофалното хуманитарно положение в страната и за страданията на сирийския народ. 

Външните министри на ЕС категорично осъждат химическата атака в град Дума и я определят като сериозно нарушение на международните правни норми. В този смисъл Съветът разбира целенасочените американски, френски и британски удари по места, произвеждащи химически оръжия в Сирия, като "специфични мерки, предприети с единствената цел да се предотврати по-нататъшната употреба на химически оръжия и вещества от страна на сирийския режим, за да избива собствения си народ". 

Преди заседанието говорителят на германският канцлер обяви, че според Берлин сирийският президент Башар Асад трябва да бъде сменен в края на преходния мирен процес, но в краткосрочен план това е невъзможно. Външният министър Хайко Маас се обяви за възобновяване на диалога с Москва. "Независимо дали ни хареса, или не, без Русия сирийският конфликт не може да бъде решен. Решението на конфликта е в ръцете на всички, които имат влияние в региона. Едва ли някой може да си представи, че човек, който използва химическо оръжие срещу собственото си население, може да е част от решението", посочи Маас.

Тази позиция се споделя и от външния министър на Люксембург Жан Аселборн. "Убеден съм, че Русия също иска да излезе от това блато. Затова ние – ЕС – трябва да стиснем зъби и да се върнем към нормален, разумен диалог с Русия. Само така ще се приближим към разрешаването на сирийския конфликт", каза той.

Европейският съюз е „единен в много важен момент“, в който трябва да предотврати употребата на химическо оръжие. Това коментира френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, след като заедно с колегите си от останалите 27 държави-членки на Съюза заклейми сирийския президент Башар ал Асад за предполагаемата химическа атака в град Дума и подкрепи последвалите френско-британско-американски въздушни удари. 

На срещата си в Люксембург министрите заклеймиха единодушно и офанзивата, провеждана от Асад с руска помощ срещу бунтовниците, и призоваха за незабавно примирие в Сирия. Те дадоха да се разбере, че Европейският съюз ще обмисли допълнителни санкции срещу сирийския режим, но не и срещу руския му съюзник. Съединените щати огласиха планове за допълнителни санкции срещу Москва по-рано днес.