Валери Симеонов: Няма шанс големи фирми да си купят партии, защото става точно обратното

НФСБ ще се финансира от моята фирма СКАТ

Валери Симеонов

Валери Симеонов

"Партиите няма да се превърнат в инструмент на големите пари с новия начин на финансиране. Това е невъзможно в България специално. Може да се случи в развити демокрации. Но там си има съответните механизми, чрез които партиите се финансират, официален списък на спонсорите, пълна прозрачност на средствата, които се предоставят на партиите от съответните фирми и спонсорите". Това заяви пред "Фокус" лидерът на НФСБ Влаери Симеонов. 

"Така е в редица далеч по-напреднали в демократично отношение държави. А защо казвам, че е абсурд, защото в България, за съжаление, много от процесите са с обратен знак и много често пирамидата е обърната. Внимавайте, какво ще ви кажа! В България няма шанс големите фирми да си купят партии, защото е точно обратното: големите партии си купуват фирмите. Защото в България, за съжаление, в периода на влизането в ЕС, по-голямата част от средствата, които влизат в оборот, в производство, в каквито и да е било дейности, инфраструктура и прочие, имат произход от ЕС, както и държавно финансиране или общинско финансиране", каза още Симеонов. Той допълни, че големите фирми нямало да тръгнат да дават пари на малки партии като неговата.

"НФСБ, както и в по-дългия период на неговото съществуване, от сега ви казвам, ще бъде финансиран от моята фирма СКАТ. И аз го приемам това, като неизбежна последица от опитите на връщането на член Първи за управляващата партия в България. Не изхождаме от собствените си възможности за финансиране, изхождам единствено от ограниченията в сега действащото законодателство, че максималната сума, с която могат да бъдат спонсорирани местните избори е 8 млн. лв. Просто сме се привързали към сега действащите приети нормативни  разпоредби. Гласуването за евроизборите беше толкова показателно, че не се нуждае от коментар. Най-обладани от европейските идеи, от желанието за присъствие на България в Европейския съюз се оказаха циганските махали, не само в Северозапада, а и по цяла България. Оказа се, че тези хора имат най-висока гражданска отговорност и желание за присъствие в Европейския парламент", коментира лидерът на НФСБ.