Валери Симеонов: Омбудсманът не може да присъства където си пожелае

Нямам проблем с министър Ангелкова. Имам проблем с превръщането на българския туризъм в нискокачествена алкохолна дестинация, заяви вицепремиерът

Валери Симеонов

Валери Симеонов

Какво е това трупане на дивиденти, като се започне от представители на опозиционни партии, омбудсма, всички институции се изредиха да прегръщат козите на баба Дора. И знаете ли кое е гадното в цялата тази ситуация? По този начин най-лесно се разнася заразата. Не си ли дават сметка, че стават преносители на заразата? И тук става въпрос за една нерешителност, плахост, страх на институциите. Този район трябваше да бъде отцепен, там трябваше да има въоръжени полицаи, да спират всеки, да го проверяват, включително да го дезинфекцират. Така коментира пред БНТ вицепремиерът Валери Симеонов ситуацията с чумата по животните и създалото се напрежение."Подал съм сигнал до ДАНС. Чумата не бива да се ползва с политическа цел", посочи още той.

На въпрос била ли е изгонена Мая Манолова от вчерашното заседание на Тристранката, Симеонов заяви: "Тук думата "изгонена" въобще не е подходяща. Това е фалшива новина. Истината е, че тя сама прецени, че трябва да напусне. В крайна сметка тя трябва да има покана, за да присъства. Такава е процедурата – не може омбудсманът да ходи където си пожелае. Госпожа Манолова е юрист, запознах я с правилника на НСТС, форматът е такъв, че провежда заседанието си на живо, с членове, определени от закона. Омбудсманът трябва да има покана. Като председател нямам друг избор, освен да помоля г-жа Манолова да излезе от заседанието. Това коментира пред БНТ вицепремиерът Валери Симеонов.

По думите му по същата логика омбудсманът не може да присъства на заседание на Народното събрание, на Висшия съдебен съвет, на Консултативен съвет по национална сигурност, без изрична покана.

Валери Симеонов коментира и промените в ТЕЛК, които от "Обединени патриоти" инициираха. "Имаме изобилие от данни за фалшиви ТЕЛК-ове, което ни убеждава, че голяма част от тези 1 млрд. и 700 млн. лева за подпомагане са силно завишени. Цели ромски махали, като че ли с един печат са им съставени заключенията на лекарските комисии, с което се източват изключително много средства. Там трябва да бъдат взети категорични мерки, убедихме и ГЕРБ, че тази задача е много важна. Предстои да бъде направена експертиза на трудоспособността", обясни вицепремиерът.

По думите му, лекарите от ТЕЛК ще бъдат избирани на случаен принцип, ротационно. Сменя се системата за формиране процента на инвалидност. "Копирали сме до голяма степен германския модел, на шестия месец ще се направи пълен анализ, отчет на резултатността на тази система. Ако има нужда, ще въведем допълнителни корекции", разясни още той.

По отношение на Българския морски флот той сподели, че братя Домусчиеви не спазват ангажиментите си към държавата по силата на приватизационния договор, който са подписали.

,,Това е договор, който те брутално не спазват. По споразумението в дружеството трябва да работят 2300 човека, а към днешна дата в предприятието има около 100 човека'', каза Симеонов.

,,Нямам проблем с министър Ангелкова. Имам проблем с превръщането на българския туризъм в нискокачествена алкохолна дестинация'', обясни още вицепремиерът за отношенията си с министъра на туризма и допълни, че няма да допусне самозабравили се чорбаджии да съсипват плажовете ни.