Симеонов: Призивът да спасим държавната лотария звучи като стадо акули, които искат да спасят мечтите на малките рибки

Никога не сме получавали толкова широка обществена подкрепа, каквато за законопроекта за хазарта, подчерта вицепремиерът

Валери Симеонов

Валери Симеонов

Такава широка подкрепа към внесен законопроект, не съм получавал.  Включително от места, които не съм очаквал. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов след срещата си с ПГ на „Воля“ в Народното събрание и във връзка със Закона за хазарта, предаде агенция „Фокус“.

Той поясни, че е получил лични поздравления, към НФСБ и подкрепа от представители на най-различни кръгове - интелектуални, професионални.

Симеонов посочи, че до момента хазартните оператори нямат един процент данък. „Плащат една такса от 15% по Закона за хазарта. Такса“. Той уточни, че най-вероятно при обсъждането на законопроекта на комисии, ще поиска налагане на съответните данъци.

Подкрепям всяко предложение за увеличаване на данъка върху хазарта, заяви той. И обърна внимание, че в Закона за хазарта на НФСБ не предвижда промени в данъците за хазарта и коментира идеята за 20% ДДС върху хазарта.

„Аз декларирах, че ще подкрепим всяко предложение за увеличаване на данъка върху хазарта. В момента Българският спортен тотализатор е единственият законен източник на средства за българския спорт и е поставен в много неизгодно положение. Неговият периметър е изключително много ограничаван от 2012 г. досега. Той е загубил страшно много средства. Следователно и средствата за спорта са толкова драстично намалени“, каза вицепремиерът.

Той обясни, че това е така, тъй като няма изисквания за частните хазартни оператори да заделят средства за спорт. „Трябва да се помисли и в тази посока. След като обаче законът е така ограничителен за българския спортен тотализатор, не виждам причина да не се въведе и ДДС, така че долу-горе да се поизравнят“, заяви Симеонов.

Атаките срещу Закона за хазарта са очаквани особено от тези, които са пряко засегнати, каза вицепремиерът. Той посочи, че по закона няма позиция на хора, извън хазарта.

„Съпротивата беше очаквана. Сигурен съм, че колегите от парламентарните групи в Народното събрание, които изразиха вече своята подкрепа, са я очаквали. Би трябвало да са я поставили предварително в разчетите и след като категорично казаха, че ще подкрепят Закона за хазарта, очаквам това да стане“, коментира Симеонов.

Във връзка с призива към народа да спаси националната си лотария, вицепремиерът заяви, че това му звучи като стадо акули, които призовават да не се посяга върху мечтите на младите рибки.

По думите му за Закона за здравето от „Воля“ са дали принципно съгласие. „Законът за местни данъци и такси за изсветляването на така наречените апартхотели, също получихме съгласие. Там евентуално ще направят изчисление по отношение на процентите, които ние предлагаме като местен данък“, коментира вицепремиерът.