Валентин Василев: Зетят на Йордан Соколов - Христо Михайловски, предложи Нинова за "Техноимпекс"

Корнелия бе образована жена, готова да изпълнява програмата на ОДС, казва бившият икономически министър в правителството на Иван Костов

Валентин Василев

Валентин Василев

интервю на Георги Коритаров

- Г-н Василев, как Корнелия Нинова стана шеф на "Техноимпекс"? 

- Корнелия Нинова аз съм я назначавал с моя подпис, ’97 година, доколкото си спомням. Знаете тогава каква беше обстановката. Поехме управление след много тежка банково-икономическа криза след управлението на Виденов и въпросът има няколко страни. Една от тези страни е политическа, а другата е морална. Аз назначавам Корнелия Нинова с моя подпис, която е готова да изпълнява програмата на Обединените демократични сили. Аз няма как да разбера след хилядите назначения, които правим в правителството. И в моето министерство, това че тя кандидатства и застава в едно такова управление, значи тя е съгласна. Тя много добре знае какво предстои да извърши СДС.

- Имаше ли макар и под някаква пряка форма, излъчване на политическа гаранция от страна на някаква политическа организация на СДС за това, че тя би била надежден служител? 

- Аз мисля, че е имала подкрепата за да се включи в едно такова управление.

- СДС-Красно село да я подкрепяло може би?

- Нямам спомени, но може би е имало подкрепа, не може да няма подкрепа. Защото все пак аз искам да съм сигурен дали даден човек ще изпълнява такава програма. Но по-важното е друго...

- Колкото и да се налага да се напрягаме да си спомним, и вие казвате, че трябва да сте сигурен, и аз съм убеден, защото вие носите от името на изпълнителната власт отговорност. Все пак технологията на определяне на изпълнителен директор на външно търговско предприятие изискваше ли гаранции?

- Аз не пожелавам на никой да участва в управление по време на такава криза. Не можете да си представите по колко часа сме спали и какво сме правили. Там заварваш 3000% инфлация, 1400 фирми имаше държавни в рамките на моето министерство. Фирми, които от началото на прехода до ’97 година, нито са приватизирани, нито са оздравявани, с много дълго време. Казвам ви, че ние сме назначавали много кадри, една голяма част от тях излязоха качествени, една голяма част продължиха да вярват в идеите за реформи на Обединените демократични сили. За съжаление, след като паднахме от власт, част от тези хора се разбягаха.

- Поставям се на ваше място, при който попадат документи на човек като г-жа Нинова. Вие само по документи ли се ориентирате или търсите и политическа гаранция за лоялност.

- Процедурата беше такава: най-напред ресорният заместник-министър, тогава  Христо Михайловски, проучва, накрая одобрените са минавали и през моя кабинет, за да имам визуален контакт с тях, водел съм разговор с почти всички важни назначения.

- Това важно назначение ли е?

- Не бих казал че е важно, като имате предвид, че в рамките на министерството беше цялата външна търговия, целият туризъм, Булгартабак и т.н. 

- Христо Михайловски ли е бил политическата гаранция?

- Това е маловажното, за мен важното е, че тази жена, след като получава такова доверие, след като тръгва да изпълнява някаква програма на ОДС, прескача бариерата от другата страна – една политическа партия, която е нереформирана, която се противопоставя на цялата наша политика. И не само, че преминава, а става и неин лидер. Това аз го наричам политически туризъм. И това е една от най-големите беди на България и много хора от СДС, след като паднахме от власт се разпиляха във всички посоки.

- Тя била ли е част от СДС?

- Щом е била в нашия екип, дори не е задължително да си партиен, аз не знам дали е била или не е била член, това може да се провери, за мен това не е било важно. За мен е било важно да се застане зад една такава програма за реформи, на която БСП тогава се противопоставяше. По същия начин друга голяма фигура отиде в БСП – Пламен Орешарски. Той е бил и зам.-председател на СДС. Ние сме дали много кадри и на ДПС и на Атака. Аз разбирам хората, на които ние падайки от власт не можем да им осигурим някакво развитие,  но отиват в някаква сходна дясна партия, примерно.

- Вие като проверявате готовност на кадри да се включат в управление на програмата на ОДС в рамките на разговори или спрямо някакви критерии проверявате ли готовността им наистина?

- Проверката е след няколко месеца или година как вървят нещата или не вървят.

- И как вървяха, изпълняваше ли г-жа Нинова програмата на ОДС?

- Аз доколкото си спомням, нямало е проблеми с това дружество, до момента до който се разклати нашето управление. 

- Т.е. тя е била лоялен елемент  от политиката на ОДС?

- Аз не мога да следя всеки от стотиците хиляди хора, но не е имало проблем.

- Този избор, за който говорите - туризъм е на изход от ситуацията, на входа обаче при влизането на такива хора, като изпълнители на определена програма има определени политически гаранции?

- Щом е преминала през това сито и е предложена от зам.-министър... Разбирам какво искате да ви кажа, но не е това. Това е един от най-сериозните проблеми на България и това е една от причините аз да се отдръпна от политиката. Защото ти не може да създадеш една партия, един нормален отбор, в който да кажеш ето това е нашият път, това е нашата програма и вървим към него.

- Тя е била от синия отбор?

- Тя е била, но на първия завой един тръгва на ляво, друг тръгва на дясно, трети почва да си прави своеволия.

- Ама тя се качва на охранената бяла кобила, както се казва, и става лидер.

- Ама вие такава реклама и правите на г-жа Нинова, това е мехлем за ушите на нейните избиратели.

- Е те нейните избиратели всичките ли са предатели, че да й се радват, че скача от един кон на друг?

- И там имаше много движение, както знаете, пък дори и президентът Първанов си направи партия. 

- А да не би Михайловски да е бил подведен от някого, че да я предложи или са имали приятелски отношения?

- Не мога да ви кажа какво е било точно, защото не мога да следя толкова много неща. Аз се доверявам и на хората, които я предлагат и на моя усет дали тази жена има капацитет. Тя е напориста жена, добре образована. Аз мога ли да предположа, че от тук ще скочи в ляво и ще оглави една такава партия. ..

- Не ви ли минава през ум, че ще скочи на някъде?

- Аз мога ли да предвидя такова нещо, може ли на мен да ми мине през ума вие къде ще скочите в следващата телевизия...  Едната страна е политическата, която я вижда целия народ , но другата е, че това не е морално.

- Сега прави и кампании и събира подписки да се развали сделката за ЧЕЗ?

- Е, събира подписи да се развали сделката, а преди това са гласували за стратегията, когато трябва да се продава ЧЕЗ, да се продават остатъчните дялове, но това е съвсем друга тема, ако преминаваме към нея. За мен ЧЕЗ е един елемент от непоследователността на нашите политици и това, че партиите не са се разбрали по най-важните приоритети. Това не е само ЧЕЗ. По такъв начин се случиха и нещата с Белене, с Южен поток, с Бургас-Александруполис, с хиляди други проекти. 

- Белене беше мълчаливо преустановено от Сергей Станишев, който Тройната коалиция не създаде предпоставки той да почне строителство. Южен поток официално беше спрян от Пламен Орешарски?

- Какво отиват да говорят за ЧЕЗ? Освен това, моето мнение за ЧЕЗ е следното: между ЧЕЗ и българското правителство отдавна има някаква вражда. ЧЕЗ съди България за 500 млн. евро в арбитражен съд и смятам, че по никакъв начин, докато не мине това дело, те няма да допуснат България да влезе в сделката. Те и така го казват. Второ, че този, който купа ЧЕЗ България, разбра се в договора, че Гинка трябва да защитава интересите на фирмата-майка , защото се води арбитражно дело и трето, аз по никакъв начин не смятам, че държавата трябва да влиза в ЧЕЗ по ред причини. Първо имаме си стратегия и вече е продадено. Който купи ЧЕЗ няма да изнесе нито електропроводите, нито трансформаторите, а както се видя държавата има достатъчно средства за контрол както върху инвестициите, така и върху цените на тока. И трето, не смятам, че държавата трябва да дава излишни пари,  отново да влиза в едно електроразпределително дружество. 

- От тази гледна точка, вие изразявате позиция, че държавата няма място там. Обаче какво мислите за призива да се развали сделката, защото подписката, която се организира от опозицията е сделката да бъде развалена. Това възможно ли е да стане?

- Да се върнем пак към Корнелия Нинова, аз мисля, че тя води за съжаление тази партия по грешен път. Вместо да става социалдемократическа европейска партия, тя изведнъж отново тръгва да се връща към някакви отминали времена, към Русия, към Народен съд, към приватизация, към ЧЕЗ, към т.н.

- Вие сте допуснали болшевик в ядрото на ОДС?

- Поемам цялата отговорност, може пък да се окаже, че е внедрен кадър, който да разбие БСП. Затова аз си мисля, че БСП в момента е опозиция, но едва ли би могла да бъде алтернатива за едно бъдещо управление. Те отиват много към популизъм и такива резки движения не са добри.

- Каже те ми, изпълнителен директор на Техноимпекс трябва да бъде доста убедителен и надежден за да получи шанса да приватизира предприятието?

- Аз вече го казах, как да прецениш човек на къде ще тръгне. Приватизацията за мен е нещо добро за България, защото няма как да минеш към пазарна икономика без да направиш приватизация. Още повече, че аз съм в СДС от преди СДС, и съм го минал целия този път. Значи ние получаваме една много тежка криза с 80% икономика, която е ориентирана към СОЦ-страните, и когато лагерът се разпада ти губиш 80% от пазара си, получаваш дългове.. Нашето правителство на Филип Димитров пада за година и половина, и от там идва едно безвремие ’93-’97 година, когато всичко е държавно, контролните органи ги няма. Туроператорите ни бяха изключили.

- Значи тогава е трябвало надеждни хора да поемат отговорност за приватизацията. Склонен ли сте да издавате държавни тайни в този момент?

- Държавни тайни не. 

- Пост изпълнителен директор на фирма като Техноимпекс обвързван ли е пряко или косвено със служби като Външно разузнаване?

- Не, аз съм наследствено десен. Отношението ми към комунистическата партия, към службите й... По мое време работеха, но е имало начини за важните постове да се провери бил ли си сътрудник на ДС.

- Някой казва ето от тази позиция зависи дали ще можем да пращаме под прикритие хора?

- Изобщо не, защото да ви кажа, за този проточен преход от ’92-’97 година, външнотърговските дружества в голямата си част бяха изпразнени от съдържание. Какво значи външно-търговски дружества – някой директор с екипа му излиза от дружеството, той познава търговците, клиентите в Западна Европа, САЩ и започва да си прави собствена търговия и тези дружества се изпразват от съдържание.  

- И го запълвате с кадри като г-жа Нинова?

- Не само с г-жа Нинова, ние сме имали много други кадри, ние сме захранили цялата политическа система.