Валдис Домбровскис: ЕК има добре работещ механизъм срещу увеличаване на цените при въвеждането на еврото

Българският лев е обвързан с еврото и няма да има съществена промяна в лихвите, увери еврокомисарят

Валдис Домбровскис

Валдис Домбровскис

Еврогрупата одобри стратегията на България за присъединяване към чакалнята на еврозоната и банковия съюз. Какви са следващите стъпки, които страната ни трябва да предприеме? На този въпрос отговори в интервю за БНТ еврокомисарят, отговарящ за еврото, Валдис Домбровскис. "България е поела редица от предварителни ангажименти, свързани със стабилизацията на финансовия сектор, но и с по-широк спектър от теми като политики срещу прането на пари и укрепване на институциите. Сега е много важно България да изпълни тези предварителни ангажименти. По отношение на конкретните стъпки - следващата е формално искане за встъпване в тясно сътрудничество с Централната европейска банка за участие в Единния надзорен механизъм, което пък е стъпка към присъединяването към банковия съюз. Доколкото разбирам, е въпрос няколко дни българските власти да подадат това искане", обясни еврокомисарят.

На въпрос може ли наличието на механизма за сътрудничество и проверка и корупцията да се окажат пречка по пътя към еврото, Валдис Домбровски отговори: "Нито в изявлението на еврогрупата, нито в българските предварителни ангажименти не се споменава, че България трябва да поема допълнителни антикорупционни ангажименти. Това, което ние подчертахме е, че ЕК ще продължи да наблюдава борбата с корупцията през Механизма за сътрудничество и проверка, така че всичко е в рамките на установените вече процедури."

Той даде оптимистична прогноза дали България ще стане член в рамките на мандата на тази Европейска комисия. "Мисля, че цялата работа може да бъде свършена за една година. Юли 2019 е реалистичен срок, но, разбира се, има два съществени елемента - първият е оценката на българската банкова система и вторият, както казах в началото, изпълнението на предварителните ангажименти, които България пое."

Еврокомисарят коментира и има ли основание хората в България да се притесняват, че въвеждането на еврото ще доведе до поскъпване на живота като цяло, до поскъпване на банковите кредити. "Първо трябва да се отбележи, че българският лев от няколко години е обвързан с еврото. От тази гледна точка няма да има съществена промяна в двете лихви - по отношение на банковите кредити и лихвите по суверенните дългове. Всъщност те дори може да намалят. Що се отнася до инфлация, нашият опит показва, че влиянието върху инфлацията при въвеждане на еврото е много ограничено. Освен това имаме добре работещ механизъм как да намалим потенциалните заплахи, да бъдем сигурни, че някой няма да използва въвеждането на еврото като извинение за увеличаване на цените. И в това отношение Европейската комисия е готова за помага на България, да споделя ноу хау и добри практики от държави, които вече са се присъединили към еврозоната."