В НС представят оригиналите на Търновската конституция и Сребърната конституция

Ще бъдат изложени и лични вещи на Петко Славейков

Оригиналите на Търновската конституция и Сребърната конституция и лични вещи на Петко Славейков ще бъдат представени днес на изложба в Народното събрание по повод 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на първата българска конституция.

В парламента ще бъде валидиран и юбилеен пощенски блок с марка, първодневен плик и печат, посветени на годишнината, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Експозицията ще бъде открита от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева на 8 февруари 2019 г. в 10.30 часа в Клуба на народния представител. Гражданите ще могат да я разгледат на 10 февруари 2019 г. в Деня на отворени врати на парламента. Тя е организирана със съдействието на Държавна агенция „Архиви“, Националния литературен музей и музей „Петко и Пенчо Славейкови“.

Сред личните вещи на Петко Славейков, включени в изложбата, са първата библия на говорим български език от 1871 г., издадена в Цариград, джобен часовник, калъф за пера, мастилница, перо, с което е писал, сребърна кутия и броеница. Масата, на която депутатите от първия български парламент са положили подписите си под текста на Конституцията, също е част от експозицията.

В Народното събрание е представена и пътуващата изложба „140 години от Учредителното събрание и подписването на Търновската конституция“. На 40 пана тя проследява събитията от свикването на Учредителното събрание, неговата дейност и подписването на Търновската конституция, както и промените в нея, до обявяването на Независимостта на България. В рамките на честванията на 140-ата годишнина от Учредителното събрание експозицията ще гостува на всички областни градове.

След откриването на изложбата председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва в официалното валидиране на юбилеен пощенски блок с марка, първодневен плик и печат, посветени на годишнината.