В кухнята с приказка на Шарл Перо

Рецепта на "принцесата с магарешка кожа"

Това беше едно от най-богатите и чудни царства. Всички живееха в мир и хармония. На никого нищо не липсваше. Защото най-важният обитател на двореца беше едно чудато магаре, което всяка сутрин даваше по няколко жълтици. За беда, царицата заболя тежко, спомина се и царят трябваше да изпълни последната й заръка. Да задоми младата принцеса. В опитите си да я омъжи за доста неприятен принц, дори вълшебното магаре бе пожертвано. Принцесата избяга преди сватбата, в разкошни одежди, но загърната с магарешката кожа. Така хукна по широкия свят, докато не се озова като прислужница в едно далечно царство. Всяка вечер, когато оставаше сама, обличаше роклите си, за да си припомни, че е била принцеса. Един ден царският син я видя в този вид и се влюби безпаметно. Въпреки че всички го убеждаваха, че се е влюбил в простовато момиче, загърнато с магарешка кожа, той твърдеше, че това е прекрасна принцеса. Един ден поиска тя лично да му омеси питка. Принцесата с магарешката кожа изпусна един от пръстените си, докато месеше. Принцът показа пръстена на изумените си родители. Това беше достатъчно ясен знак за знатния произход на момичето с магарешката кожа. Скоро вдигнаха сватба за чудо и приказ, а гостите от всички краища на света облизваха пръсти, хапвайки най-вкусното "Печено пиле с кайсии и кускус". 

Време за подготовка: 20 минути + 4 часа мариноване
Време за готвене: 1 час
Порции: 4-6

Продукти:

1 пиле Le Poulet около 1.5 кг
2 глави чесън
200 г зелени маслини без костилка
220 г сушени кайсии
125 мл червен винен оцет
80 мл зехтин
½ връзка прясна мащерка
кора от ½ портокал
2 дафинови листа
1 с.л. сушен риган
250 мл бяло вино
2 с.л. кафява захар
1 с.л. зехтин, 2 с.л. каперси
Сол, черен пипер
Кускус за сервиране

Начин на приготвяне:

Нарежете пилето на 6 парчета, като отделите горното от долното бутче. Прехвърлете парчетата пиле в тава за печене и добавете целите глави чесън, на които сте отрязали около 1/3 от горната част. Сложете дафиновия лист, маслините, подправете със сол, черен пипер и риган. Сложете портокаловата кора, налейте зехтина и оцета, добавете кайсиите и клонките мащерка. Разбъркайте добре, покрийте с фолио и приберете в хладилник за поне 4 часа, като разбъркате 1-2 пъти. Извадете съда от хладилника и налейте бялото вино, поръсете с кафявата захар и печете 1 час в предварително загрята до 200 градуса фурна. 

Извадете готовото ястие от фурната и оставете за 10-15 минути преди да сервирате. През това време пригответе кускуса. Изсипете 180 г кускус в купа, добавете 1 ч.л. сол, 1 звезден анасон, 1 карамфил и налейте 250 мл горещ пилешки бульон. Разбъркайте, покрийте с фолио и оставете за 5-8 минути. Запържете каперсите в сгорещения зехтин за 4-5 минути, докато станат хрупкави. В голямо плато сложете като основа кускус, отогре подредете пилешкото, разпределете всички останали продукти от тавата и полейте със соса от печенето. За финал, поръсете с хрупкавите каперси и сервирайте.

(lepoulet.bg)